Iets meer dan een jaar na het bekendmaken van de fusieplannen van Ahold en Delhaize is met het samenvoegen van de logo’s van de twee supermarktbedrijven de gehele samensmelting voltooid. De kroon van het koninklijke Ahold uit Zaandam is in het nieuwe beeldmerk gezet op het hoofd van de leeuw van het Belgische Delhaize. “We behouden de kroon en we behouden de leeuw”, zei topman Dick Boer daarover.

Op de maandag dat ook de beursnotering van de twee bedrijven samenging was de site van Ahold uit de lucht. Wel werd doorgelinkt naar de nieuwe gezamenlijke site, waarin het Ahold-blauw en het rood van Delhaize plaats hebben gemaakt voor groen.

De site van Delhaize werkte overigens nog wel en op de homepage werd niet gerept over de fusie. Dat heeft ermee te maken dat Delhaize ook de naam is van de belangrijkste Belgische supermarktketen, waar Ahold in eigen land Albert Heijn als vlaggenschip heeft.

Voertaal

De voertaal van het concern wordt Engels, zei bestuursvoorzitter Boer na de gongslag op de beurs in Amsterdam, die de aftrap van het nieuwe aandeel markeerde. ,,Daarmee voorkomen we in een keer problemen”, verwees hij met een knipoog naar de talenstrijd in België. Hij benadrukte ook dat het Nederlands-Belgische bedrijf twee derde van zijn omzet in de Verenigde Staten verdient.

Boer zei dat de fusie niet direct merkbaar is voor consumenten, al wordt er in winkels mogelijk nog wat aandacht aan besteed. De overname van Delhaize moet vooral de slagkracht van de groep vergroten. ,,Door de fusie hebben we een sterkere positie en kunnen we sneller investeren in onder meer innovatie.”

Lees ook op Business Insider

Ahold Delhaize maakt op 17 november voor het eerst kwartaalresultaten van het fusiebedrijf bekend. Voor die tijd worden op 25 augustus nog de resultaten van de eerste helft van 2016 gepubliceerd, maar die gaan nog over de losse bedrijven omdat de fusie was afgerond na het einde van de verslagperiode.

Het aandeel Ahold Delhaize opende op 21,85 euro en steeg omstreeks 10.30 uur naar 22,06 euro. Dat was bijna 2 procent boven de slotkoers van het aandeel Ahold op vrijdag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl