Frankrijk wil dat de EU ophoudt met onderhandelen over een vrijhandelsakkoord met de VS. Dit heeft de staatssecretaris van Handel, Matthias Fekl, dinsdag voor de radiozender RMC gezegd.

Fekl zei dat Parijs in september de Europese Commissie zal verzoeken de onderhandelingen over het zogenoemde TTIP-verdrag te stoppen omdat er volgens hem in Frankrijk geen politieke steun meer voor is.

Fekl vindt ook dat de onderhandelingen niet eerlijk verlopen door de houding van de VS. Washington geeft “helemaal niets toe of slechts wat kruimeltjes”. Europa en de VS moeten stoppen met de TTIP ,,en aan een nieuwe start gaan werken die op een goede basis rust”.

TTIP-project mislukt

Het verdrag, voluit Transatlantic Trade and Investment Partnership, moet volgens de Europese Commissie voor het eind van dit jaar rond zijn. Het zou dan de oogst van drie jaren van onderhandelingen worden. Maar in het weekeinde opperde de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel dat het TTIP-project feitelijk al is mislukt.

De opmerking heeft tot irritatie geleid bij de Amerikaanse onderhandelaar Michael Froman. Het Duitse blad Der Spiegel berichtte dinsdag dat Fromans woordvoerder heeft beklemtoond dat er in de onderhandelingen voortdurend vooruitgang wordt geboekt.

Gabriels uitspraak is naïef volgens de Amerikaanse woordvoerder. En het is natuurlijk altijd bij handelsgesprekken zo dat er geen overeenkomst is als niet eerst alles is afgesproken, aldus de Amerikaanse woordvoerder. Maar daar wordt wel degelijk "gestaag vooruitgang bij geboekt".

Lees ook: Dit is de man die TTIP de das om deed

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl