ANALYSE – De Nederlandse exportsector heeft een recordjaar achter de rug.

De totale waarde van alle uitgevoerde goederen en diensten is in 2017 met circa 5 procent gegroeid. De stevige toename is vooral te danken aan een sterke tweede jaarhelft. In de eerste zes maanden kwam de groei namelijk regelmatig uit op of onder de 3 procent. Voorlopig wijst alles erop dat de stijgende lijn in 2018 wordt doorgetrokken.

Economen houden er rekening mee dat de wereldeconomie komend jaar met circa 3 procent groeit. Dat tempo wordt niet gehaald in buurlanden, die de belangrijkste afzetmarkten vormen voor Nederland. Maar het hoge consumentenvertrouwen in landen zoals Duitsland, België en Frankrijk wijst erop dat de vraag naar Nederlandse producten en diensten in de lift blijft zitten.

Een belangrijke les uit 2017 voor bedrijven die zaken doen buiten de eurozone, is dat ze zich vooral niet blind moeten staren op het groeitempo van één afzetmarkt. De Britse economie liet in 2017 weliswaar groei zien, al was het tempo traag. Toch is de export naar het Verenigd Koninkrijk naar schatting met ruim 5 procent gedaald.

Euro verrassend sterk tegenover dollar

Veel bedrijven die zaken doen in Groot-Brittannië hadden vorig jaar last van het gedaalde pond. De Britse munt is het afgelopen jaar met 4 procent terug gevallen ten opzichte van de euro. Die daling was geen grote verrassing, aangezien aan het begin van 2017 al duidelijk was dat de aankomende Brexit voor veel onzekerheid ging zorgen.

De stijging van de euro ten opzichte van de dollar was wél een verrassing. Twaalf maanden geleden stonden de opmars van eurosceptische partijen en de aantrekkende economische groei in de Verenigde Staten volop in de schijnwerpers. Inmiddels is de vrees voor politieke onrust in Europa naar de achtergrond verdwenen.

De economie in de eurozone komt bovendien veel sterker op stoom dan werd verwacht. Op de valutamarkten kwamen deze verrassende wendingen tot uitdrukking in een stijging van de euro met maar liefst 11 procent ten opzichte van de dollar. Dat is een meevaller voor wie op vakantie wil gaan naar de Verenigde Staten. Voor bedrijven die zaken doen over de grens en betaald krijgen in dollars, levert deze valutabeweging echter een flinke strop op.

Lees ook op Business Insider

Valutajaar 2018: Italiaanse verkiezingen en Brexit

Ten opzichte van een jaar geleden zijn de afwijkingen in economisch groeitempo tussen de verschillende regio’s geslonken en het politiek risico speelt een minder grote rol op financiële markten. Hierdoor tekent de richting van de verschillende valuta’s zich minder scherp af dan een jaar geleden.

Dit alles betekent niet dat 2018 een rustig jaar wordt op valutamarkten. Er spelen heel veel zaken die ertoe kunnen leiden dat plotseling de vlam in de pan slaat. Met het oog op de Italiaanse verkiezingen van komend voorjaar, de grillige Brexit-onderhandelingen, de trage coalitievorming in Duitsland en de is het veel te vroeg om het politiek risico al uit te vlakken.

Een andere onvoorspelbare factor is de koers die Jerome Powell kiest, als hij in februari Janet Yellen opvolgt als voorzitter van de Amerikaanse centrale bank.

Onzekere tijden

Met het oog op de vrij hoge mate van onzekerheid kan het geen kwaad om de valutarisico’s aan de start van het nieuwe jaar nog eens goed in kaart te brengen en waar nodig in te perken via termijncontracten, -opties of flexible forwards.

Een flexible forward geeft u meer flexibiliteit dan een termijncontract. Bij een termijncontract ligt de wisselkoers, de datum en het bedrag vast. Een flexible forward geeft u een gegarandeerde koers gedurende een periode en dus niet voor één specifieke datum. U kunt zelf bepalen wanneer u welk bedrag wilt wisselen tegen de vastgelegde wisselkoers.

Joost Derks is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij begon zijn carrière bij Van Lanschot Bankiers en inmiddels heeft Derks ongeveer twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties en/of beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.