Wil je van je personeel af? De Erasmus Universiteit ontdekte dat de rechter een ontslagverzoek vaak niet toekent als je het op ‘disfunctioneren’ gooit. Je kunt beter inzetten op een ‘verstoorde arbeidsrelatie’.

De universiteit deed onderzoek naar de Wet werk en zekerheid en maakte een inventarisatie van de uitspraken van rechters in de eerste vijf maanden van 2016 in ontslagzaken. Ze keken onder meer naar hoe vaak een ontslag werd toegewezen per categorie.

Bij welke redenen werd het ontslag het vaakst bevestigd door de rechtbank? We nemen de vier meest gebruikte motivaties door.

Verval van arbeidsplaatsen

Het gaat niet zo goed met het bedrijf: er is minder werk, of de onderneming bevindt zich in een zeer slechte financiële positie. Ook kan het zo zijn dat het bedrijf gaat herorganiseren om de positie in de markt te verstevigen. Dan zou het zo maar kunnen dat er personeel uit moet.

De rechtbank gaat daar vaak in mee: de onderzoekers bekeken 32 zaken, in 22 gevallen werd het ontslag goedgekeurd (68,8 procent).

Disfunctioneren

Als je als werknemer niet voldoet aan de eisen die bij de functie horen, kun je ook ontslagen worden. Soms kan dat gebeuren op basis van targets: als je bijvoorbeeld elke maand een bepaald aantal klanten moet binnenhalen, kun je daar op afgerekend worden als dat niet lukt.

De rechtbank gaat vaak met de werknemer mee, blijkt uit de lijst van de Erasmus Universiteit. Van de 68 ontslagzaken die rond een disfunctionerende werknemer speelden, werden er slechts 13 toegewezen (19,1 procent).

Verwijtbaar handelen

Verwijtbaar handelen lijkt op disfunctioneren, maar is een wat zwaardere vorm: de schuld wordt nadrukkelijker bij de werknemer gelegd. De reden kan bijvoorbeeld worden aangedragen als iemand zijn cv heeft verzonnen, als een werknemer regelmatig te laat komt of weigert een opdracht uit te voeren.

De rechtbank wijst het ontslag om deze reden in iets minder dan de helft van de gevallen toe, namelijk in 101 van de 220 bekeken rechtszaken (45,9 procent).

Verstoorde arbeidsrelatie

De verstoorde arbeidsrelatie is een van de meest voorkomende redenen om iemand te ontslaan. Vaak kan een werknemer het niet meer met zijn baas vinden, bijvoorbeeld als er een nieuwe leidinggevende komt. Dat kan zo hoog oplopen, dat samenwerken niet meer lukt.

In ongeveer de helft van de gevallen keurt een rechter het ontslag dan goed: van de 254 zaken werd in 116 gevallen het ontslag door de rechter toegewezen (47,3 procent).

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl