Honderden ontevreden pakketbezorgers van PostNL gaan hun oude werkgever beconcurreren. Ze beginnen op 1 mei hun eigen bedrijf Collect & Deliver.

Dat meldt BNR donderdag.

Het plan werd afgelopen november gelanceerd en de belangstelling is enorm, vertelt initiatiefnemer Rob Jägel. Volgens hem sluiten zich nog dagelijks bezorgers aan. “Dat zijn overigens niet alleen mensen van PostNL, maar ook andere zzp’ers.”

In de zomer van vorig jaar dreigden zelfstandige bezorgers ook al met het opzetten van een concurrerende bezorgdienst. Daarmee maakten ze hun onvrede kenbaar over de arbeidsvoorwaarden die het postbedrijf bood.

Staking bij PostNL

PostNL maakt voor de pakketbezorging gebruik van de diensten van meer dan duizend zzp’ers. De vakbonden maakten vorig jaar bezwaar tegen wat zij een schijnconstructie noemen, bedoeld om te besparen op de loonkosten. Veel van die zelfstandige koeriers werken in de praktijk alleen voor PostNL, dat volgens de bonden te lage tarieven betaalde om te kunnen rondkomen.

Zelfstandige pakketbezorgers legden in 2015 vijf dagen lang het werk neer. De actievoerders waren ontevreden over de afspraken die PostNL had gemaakt met de vakbonden over de mogelijkheid in dienst te treden bij het postbedrijf of om als zelfstandige meer te gaan verdienen. Ze vonden het aanbod van het postbedrijf te mager.

Nieuwe cao

Begin dit jaar sloot PostNL alsnog een definitieve overeenkomst over de arbeidsvoorwaarden van de postbezorgers. In de nieuwe cao staan onder meer afspraken over loonsverhoging.

Lees ook op Business Insider

De bezorgers zijn per 1 januari van dit jaar 0,9 procent meer gaan verdienen en per 1 juli krijgen zij er nog eens 0,5 procent bij. In januari en juli 2017 volgen nog twee salarisverhogingen met eveneens 0,9 en 0,5 procent.

Franchisenemers

Maar sommige pakketbezorgers zijn nog steeds ontevreden over PostNL als werkgever. Dus beginnen ze hun eigen dienst.

“Mensen worden bij ons franchisenemer, waardoor ze zelfstandig ondernemer zijn en verantwoordelijk voor hun eigen regio en klanten”, zegt initiatiefnemer Jägel tegenover BNR. Daarmee speelt Collect & Deliver in op het persoonlijke contact dat veel bezorgers al hebben met klanten. Dat noemt Jägel “de kracht van onze organisatie”.

Het nieuwe pakketbezorgbedrijf denkt dat het scherpe tarieven kan rekenen, doordat de overheadkosten laag zijn. Op dit moment kan Collect & Deliver nog niet overal in Nederland bezorgen. Jägel hoopt in mei ruim 80 procent van Nederland te kunnen bedienen.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl