ANALYSE – De oplopende spanning in de financiële wereld die leidt tot koersdalingen op de internationale beurzen, werkt ook door in de valutahandel. Daarvan zijn de dollar en de Zwitserse franc voorlopig de winnaars.

Het rommelt opeens behoorlijk op financiële markten. Daarbij trekt vooral de flinke daling van de beurskoersen de aandacht. Binnen vijf handelsdagen is de Nederlandse AEX-Index met ongeveer 7 procent gedaald en op de meeste buitenlandse aandelenmarkten is de koersschade even groot. Al trad woensdag weer enig herstel in.

Wereldwijd zijn beursgenoteerde ondernemingen ruim 3.000 miljard euro minder waard geworden. De toenemende spanning op de aandelenmarkt werkt uiteraard ook flink door in de valutawereld.

De winnaars: dollar en franc

Als de onzekerheid toeneemt, kiezen veel partijen ervoor om veilige havens op te zoeken. In de beleggingswereld zijn dat onder meer goud en staatsobligaties van zeer kredietwaardige landen, zoals Nederland en Duitsland.

In de valutawereld is de Zwitserse franc een van de bekendste veilige havens. Het land heeft een heel stabiel politiek klimaat, een sterke banksector en een vrij conservatieve centrale bank. De franc is de afgelopen weken ruim 2 procent in waarde gestegen ten opzichte van de euro.

Daarnaast springt de dollar in het oog. Het afgelopen jaar stond de waarde van de munt nog sterk onder druk door de snel aantrekkende economische groei in Europa en de begrotingsplannen van Amerikaanse president Donald Trump.

De dollar blijft echter de belangrijkste munt ter wereld. Dankzij het veilige karakter werd de daling van de afgelopen 14 maanden afgelopen week omgebogen in een stijging van 1,5 procent in vergelijking met de euro.

De verliezers: pond en bitcoin

De Britse economie is momenteel vrij kwetsbaar. Hoewel de recente economische cijfers meevielen, is het consumentenvertrouwen broos. Na het Brexit-referendum is de inflatie in Groot-Brittannië flink opgelopen en er bestaat bij de bevolking veel onzekerheid over wat ze van de Brexit kunnen verwachten. Daarnaast rolt het kabinet van Theresa May van de ene interne rel naar de andere.

Ten slotte speelt ook mee dat de kans op een renteverhoging behoorlijk afneemt door de turbulentie op financiële markten. In de afgelopen twee weken is het pond met 2,5 procent gedaald ten opzichte van de euro.

Dat laatste valt in het niet bij de vrije val van de bitcoin. De waarde van cryptomunten wordt volledig bepaald door het sentiment bij handelaren – zonder enige invloed van onderliggende handelsstromen. Dat sentiment is razendsnel omgeslagen.

Toen de koers half december omhoog schoot tot 20.000 dollar wilde niemand de boot missen. Inmiddels is de waarde van een bitcoin ongeveer 8.000 dollar- en willen mensen zo snel mogelijk hun verliezen stopzetten.

Grotere schommelingen van wisselkoersen

Het is onmogelijk om beurskoersen te voorspellen, zodat het niet te zeggen valt of de aandelenmarkt zich morgen of pas over een paar weken weer herstelt. Er zijn echter twee zaken om goed te onthouden.

De eerste is dat centrale banken hun les bijna tien jaar geleden goed hebben geleerd. Zodra beleggers echt in paniek dreigen te raken, zullen ze er alles aan doen om de situatie in de aandelenmarkten te stabiliseren.

De tweede factor is dat het altijd enige tijd duurt voordat de rust in de financiële wereld terugkeert. Iedereen die te maken heeft met vreemde valuta’s, moet er dan ook rekening mee houden dat de koersbewegingen voorlopig wat groter zijn dan waaraan ze het afgelopen jaar gewend waren. Het kan dan ook geen kwaad om de valutastromen goed in kaart te brengen en om waar nodig de risico’s af te dekken.

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.