Onno Hoes wordt de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De voormalig burgemeester van Maastricht neemt met ingang van augustus het stokje over van Ger Jaarsma bij de grootste makelaarsorganisatie van Nederland.

Hoes is nu nog waarnemend burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer. Daar neemt hij volgende maand afscheid.

Jaarsma kondigde vorig jaar al aan dat hij niet meer beschikbaar was voor een nieuwe termijn. Binnen de NVM was forse kritiek ontstaan op zijn functioneren, omdat hij vooral zijn eigen belang zou dienen en informatie niet zou delen. Hij was pas sinds 2016 voorzitter.

Zijn voorganger Ger Hukker was negen jaar het gezicht van de makelaarsorganisatie.

Belang NVM in Funda.nl

Er is veel onenigheid over hoe de NVM moet omgaan met het meerderheidsbelang in woningsite Funda.nl. De NVM heeft 70 procent van de aandelen van Funda.nl en 90 procent van het stemrecht.

In mei 2018 stapte de voltallige raad van commissarissen van Funda.nl op uit onvrede over de koers van de NVM. Makelaars die de resterende aandelen van Funda in handen hebben, vinden dat de NVM hun belangen kaapt en schaadt.

Ook maken makelaars zich zorgen over de toekomst. Ze moeten zien te overleven in een markt waar technologie snel oprukt, maar voelen zich daarin niet gesteund door de NVM. Die komt niet met een visie of handvatten om in de toekomst te kunnen overleven.

Lees ook op Business Insider