Of het nu gaat om een dagje uit, een laptop of speelgoed, veilingsites zijn erg populair. Heb je een winnend bod uitgebracht, dan zit je aan de koop vast, stellen veel aanbieders. Maar dat klopt vaak niet.

Online veilingen, waar professionele handelaren en particulieren hun waren aanbieden, zijn erg populair. Wie het spelletje slim speelt, kan aantrekkelijke kortingen bedingen. Helaas heersen over aankopen op veilingsites veel misverstanden, waarschuwt Sjaak Drinkenburg, jurist contractueel recht bij juridisch en financieel dienstverlener bij DAS.

Bedenktijd

Komt jouw bod op een veilingsite als hoogste uit de bus, dan is er geen weg terug, zo wordt vaak gedacht. Ook sommige veilingsites wekken die suggestie, door te vermelden dat bij acceptatie de koop is gesloten.
Dat is vaak onterecht, stelt Drinkenburg. Voor aankopen bij bedrijven op veilingsites geldt namelijk hetzelfde regime als bij webshops, stelt hij. “Dit betekent dat je de koop binnen veertien dagen na ontvangst van het product ongedaan kunt maken.”

In dat opzicht wijken de regels bij online veilingen dus af van publieke veilingen. Bij een fysieke veiling zit je immers wel vast aan de aankoop, zodra de veilingmeester heeft afgehamerd. Ook bij executieveilingen of een hybride veiling (veilingen die zowel online als met publiek plaatsvinden), geldt geen bedenktijd.

Er zijn ook veilingsites die beweren dat je pas na betaling en ontvangst van de goederen een beroep kunt doen op het herroepingsrecht. Ook dat klopt niet. “Je kunt al terugkomen op de koop voordat je de producten hebt ontvangen.”

E-mail met ontvangstbevestiging

Heb je spijt van je aankoop, stuur dan direct een e-mail (liefst met ontvangstbevestiging), waarin je aangeeft dat je ervan afziet. Een reden hoef je niet op te geven.

Krijg je geen reactie of bevestiging, stuur dan (ook) binnen de bedenktermijn een aangetekende brief waarin je nogmaals bevestigt dat je afziet van de aankoop. Vergeet niet de aankoopgegevens, zoals het kavelnummer en een omschrijving van het product te vermelden. Geef ook expliciet aan dat je een beroep doet op de wettelijke bedenktermijn van veertien dagen.

Bewijslast

Telefonisch doorgeven mag ook, maar je kunt dan wel in problemen als de koper beweert dat je niets van je hebt laten horen. Jij moet dan namelijk kunnen bewijzen dat je wel degelijk tijdig gebruik hebt gemaakt van de bedenktermijn.

Mocht de verkoper het product niet terugnemen, dan kun je een beroep doen op je rechtsbijstandsverzekering. Juristen zullen de verkoper dan wijzen op zijn verplichtingen. Houdt de verkoper zich niet aan de wettelijke regels, dan kun je een procedure overwegen.

Maak je de koop ongedaan, dan moeten de veiling- en bezorgkosten aan jou worden terugbetaald. Alleen de kosten voor de retourzending zijn voor jouw rekening. Veel internetwinkels bieden echter de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief of zelfs gratis de producten terug te sturen. Er zijn ook bedrijven die werken met eigen ophaaldiensten. Stem de retourzending goed af met de verkoper om misverstanden te voorkomen.

Uitzonderingen

Het herroepingsrecht geldt niet in alle gevallen. Bederfelijke waren en producten die op maat zijn gemaakt kun je niet ruilen. Maar die regel geldt ook voor normale online aankopen.

Uitje met vaste vertrekdatum

Ook aan reisjes of uitjes die een vaste vertrekdatum hebben of gelden voor een bepaalde periode zit je onherroepelijk vast, zodra jouw bod is geaccepteerd. Boek je bijvoorbeeld een hotelovernachting in de kerstvakantie of een kaartje voor een voetbalwedstrijd of een concert, dan kun je hierop niet meer terugkomen. Alleen wanneer er geen datum of periode is vastgesteld, geldt een bedenktermijn van veertien dagen.

Particulieren

Verder is het belangrijk om te weten dat het herroepingsrecht niet van toepassing is voor spullen die door een particulier zijn aangeboden. Koop je een tv van een professionele handelaar, dan heb je veertien dagen bedenktijd. Schaf je hem aan bij een particulier, dan geldt: koop is koop. Kijk dus goed wie de spullen aanbiedt voor je een bod uitbrengt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl