De voortslepende hervormingen van de Belastingdienst gaan dubbel zo veel geld kosten. Een extra tegenvaller van 1,1 miljard euro zou niet zijn opgenomen in de Troonrede, stelt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Negen jaar trekt Wiebes uit voor de omvorming van de Belastingdienst. Naast die enorme periode, kost het de schatkist ook nog eens een lieve duit.

De originele begroting stond op 1,1 miljard euro, maar is inmiddels opgelopen tot 2,4 miljard euro, blijkt uit de Rijksbegroting die dinsdag is gepresenteerd. Dat schrijft The Post Online naar aanleiding van tweets door CDA-belastingwoordvoerder Pieter Omtzigt.

70 miljoen euro extra kosten komen voor rekening van een vertrekregeling waar de medewerkers te gretig gebruik van maken. En een tegenvaller van 200 miljoen euro waarschuwde het kabinet eerder dit jaar al voor. Waar de overige 1,1 miljard euro voor nodig is, is niet helder.

“Bij cijfers als deze zou je denken dat er een uitgebreide toelichting bij zou zitten", stelt Omtzigt. "En die is er dus niet. Dat is bizar.” De CDA'er stelt wederom voor om een commissie op de Belastingdienst te zetten en elke kwartaal een rapportage af te dwingen van de vooruitgang.

Volgens het ministerie van Financiën heeft Omtzigt het bij het verkeerde eind. "Hij telt dingen bij elkaar op, die je niet zo kan presenteren", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. "Het investeringsprogramma bij de Belastingdienst kost in totaal 2,4 miljard euro, dat heeft altijd al in de begroting gestaan."

Over twee weken debatteert de Tweede Kamer over de begroting van het Ministerie van Financiën.

LEES OOK: Miljoenennota 2017: dit is van belang voor je huis