Relatief onervaren particuliere beleggers kunnen het beter doen dan professionele beleggers. Dat klinkt ongeloofwaardig, immers de pro’s hebben toegang tot de meest geavanceerde computers en maken gebruik van “trading robots” om op de milliseconde nauwkeurig te kunnen handelen.

Hier lijkt de gewone belegger niet tegenop te kunnen concurreren en dat kan ook niet. De particuliere belegger moet dus uit andere bronnen tappen om zijn of haar winsten te behalen.

Onderstaande twee verhalen zullen u hopelijk overtuigen dat voor de kleinere belegger een top rendement behalen absoluut tot de mogelijkheden behoort.

Een arts in opleiding

Toen een arts in opleiding eind jaren negentig zich bezig ging houden met hobby beleggen, was hij met name op zoek naar zogeheten “unloved” aandelen.

Al gauw bleek dat Michael Burry een neus had voor het vinden van ondergewaardeerde aandelen die het ineens toch onverwacht goed gingen doen. Al gauw zei hij het artsenbestaan vaarwel en startte hij uiteindelijk zijn eigen investeringsbedrijf.

Ook dat ging goed, totdat Burry een super slecht idee leek te omarmen. Hij bleek een positie te hebben ingenomen tegen datgene dat iedereen als rotsvast beschouwde, namelijk de Amerikaanse huizenmarkt.

Zijn positie, een short op subprime CDO’s, was jarenlang niets waard, want huisprijzen in de VS bleven stijgen. Maar ergens in 2008, stortte de huizenmarkt volledig in elkaar en verdiende hij onnoemelijk veel geld.

Bitcoin Jezus

De soms controversiële Roger Ver, had al op jonge leeftijd zijn twijfels over de financiële inmenging van overheden. Hij beschouwt zichzelf als een “voluntaryist” waarbij hij van mening is dat elke menselijke interactie er één moet zijn op vrijwillige basis. Niemand zou een ander persoon onder dwang een transactie moeten laten uitvoeren.

Eén van zijn uitspraken luidt: ”als ik thuis blijf en de hele dag videospelletjes speel dan ben ik de overheid geen cent verschuldigd, maar als je hard werkt, dan sturen ze je de gevangenis in als je niet betaalt.”

In 2010 veranderde Ver’s wereld toen hij een artikel las over een nieuwe digitale munt, geboren uit cryptografie. Deze nog onbekende munt, genaamd Bitcoin, was niet bedacht door een overheid en was ook niet onder beheer van een centrale bank.

Ver zag een wereld vol nieuwe mogelijkheden. Hij besloot in Bitcoin te beleggen, als ook de achterliggende technologie onder de aandacht te brengen bij het grotere publiek, vandaar de bijnaam, ”Bitcoin Jezus.”

Inmiddels is Bitcoin, en de crypto-wereld in het algemeen, niet meer weg te denken. Tevens heeft Ver vele miljoenen verdiend aan zijn Bitcoin beleggingen.

Moraal van het verhaal

Bovenstaande verhalen tonen aan dat het mogelijk is om succesvol te beleggen door een fundamentele positie in te nemen. Toegegeven, dit is wellicht een positie die niet meteen winstgevend is en waarbij geduld dus noodzakelijk is.

Echter, de reden waarom deze investeringen fenomenaal succesvol kunnen worden is omdat ze in eerste instantie onderbelicht zijn. Tevens, grote beleggingsfondsen zijn dikwijls statutair verplicht om te investeren in veilig geachte aandelen en obligaties en slaan dit soort kansen dus over.

Kansen anno nu?

Zijn er nog ondergewaardeerde beleggingen te vinden die tot dusver onderbelicht zijn gebleven?

Ja, goud en zilver zijn vooralsnog zeer ondergewaardeerd en staan qua prijs ver onder hun allerhoogste punt. En dat is vreemd, want edelmetaal biedt de ultieme bescherming tegen de inflatie die wordt aangewakkerd door centrale banken.

Een beetje blootstelling aan een product dat haar waarde te allen tijde behoudt kan dus geen kwaad. En wanneer beleggingsfondsen en het grotere publiek edelmetaal in het vizier krijgen, dan bent u hen, net als Ver en Burry destijds, een stapje voor geweest.