Het aantal Lego-poppetjes met blije gezichten neemt af. Daarentegen stijgt het aantal figuurtjes met een boze gezichtsuitdrukking.

Dat concludeert de Duitse wetenschapper Cristoph Bartneck. Hij bracht de gezichtsuitdrukking in kaart van zo’n 6000 Lego-figuurtjes die tussen 1975 en 2010 zijn uitgebracht, schrijft The Guardian.

Het Deense bedrijf Lego brengt elk jaar nieuwe thema-sets op de markt, waarbij ook een nieuwe collectie poppetjes hoort.  Bartneck stelt dat de thema-sets in toenemende mate om conflict draaien. “Vaak neemt een goede kracht het op tegen een kwaadaardige”, stelt hij.

Vanaf 1989 kregen kregen de poppetjes diversere gezichtsuitdrukkingen mee van Lego. Blijheid en boosheid zijn de twee meest voorkomende, aldus Bartneck in zijn onderzoek. Het aantal vrolijke gezichten is relatief gezien afgenomen in de afgelopen twintig jaar.

De wetenschapper pleit voor onderzoek naar gezichtsuitdrukkingen op speelgoed en de effecten daarvan op kinderen. De ontwerpers zouden daar vervolgens rekening mee moeten houden, omdat speelgoed een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van kinderen, aldus Bartneck tegen The Guardian.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl