Er zijn extra boekhoudspecialisten ingeschakeld om te helpen met een onderzoek naar zakelijke transacties van president Donald Trump.

Het gaat om een onderzoek van justitie in het district Manhattan in New York.

Openbaar aanklager Cyrus R. Vance wil advies over de vraag of het bedrijf van Trump de waarde van bezittingen heeft veranderd om fiscaal voordeel te behalen.

De openbaar aanklager van het disctrict Manhattan in New York, Cyrus R. Vance Jr. heeft de hulp ingeroepen van boekhoudspecialisten bij het onderzoek naar de financiën van Donald Trump.

Dat meldt de Washington Post.

Het oorspronkelijke onderzoek van Vance richtte zich op het zwijggeld dat Trump aan twee vrouwen zou hebben betaald. Zij beweren dat ze in de periode voordat Trump president werd, een seksuele relatie met hem hebben gehad.

Het onderzoek is door Vance verder uitgebreid. Hij heeft specialisten van FTI Consulting gevraagd te kijken naar discrepanties bij een aantal vastgoeddeals. Daarnaast is hen gevraagd uit te zoeken of Trumps bedrijf de waarde van sommige activa heeft veranderd om fiscaal voordeel te behalen.

Eerder dit jaar heeft Vance bij de rechter acht jaar aan belastingaangiften van Trump opgevraagd, nadat media melding maakten van "uitgebreid en langdurig crimineel gedrag bij de Trump Organization."

Trump heeft het vrijgeven van de belastingaangiften aangevochten, maar Vance heeft de reikwijdte van zijn onderzoek in de tussentijd vergroot. Hij interviewde deze maand bankiers en verzekeraars die voor de president werken. Justitie in New York sprak met medewerkers van Deutsche Bank, de primaire geldschieter van Trump, en met Aon, zijn belangrijkste verzekeraar. 

Externe onderzoekers moeten beschuldigingen van politieke motivatie weerleggen

Trump heeft onlangs zijn bezorgdheid geuit over de omvang van het onderzoek in New York.

"Nu hoor ik dat dezelfde mensen die er niet in slaagden om me in Washington te pakken, elk stukje informatie naar New York hebben gestuurd zodat ze het daar kunnen proberen", zei Trump eerder deze maand. "Het is allemaal al meerdere malen opnieuw bekeken."

Volgens Jason Zirkle van de internationale beroepsvereniging van forensisch accountants, ACFE, kan Vance FTI Consulting hebben ingehuurd om de beschuldiging te weerleggen dat zijn onderzoek politiek gemotiveerd is.

Een bron die anoniem wilde blijven, vertelde The Washington Post verder dat analisten van FTI al een aantal van Trumps transacties hebben bekeken, als onderdeel van een juryonderzoek naar mogelijke misstanden. Die analisten zouden kunnen getuigen als er daadwerkelijk aanklachten worden ingediend. 


Vance's kantoor kon telefonisch niet worden bereikt voor commentaar bij de publicatie van dit artikel. De Trump Organization heeft niet geantwoord op een verzoek om commentaar van Insider.

LEES OOK: Trump laat doorschemeren dat hij toch wel bezorgd is over rechtszaken, als hij geen president meer is