Elke startende ondernemer die financiering nodig heeft, zal er een moeten maken: een ondernemingsplan of businessplan. Maar hoe maak je zo’n plan, wat moet er in staan en waarom is het zo belangrijk? Z24 heeft een nieuw sjabloon businessplan op Z24Tools om je op weg te helpen.

Moet elke ondernemer een businessplan maken?

Ja. Uiteindelijk zou ieder bedrijf, met uitzondering van sommige zzp’ers zonder groeimodel en kapitaalbehoefte, een ondernemingsplan moeten hebben. Niet alleen om financiers binnen te halen, maar ook omdat het je dwingt om doelen te stellen en over bepaalde zaken heel concreet na te denken. Hoe groot moet het salesteam worden om over twee jaar x omzet te halen? Ga ik machines kopen of leasen? Et cetera, et cetera.

Wanneer moet je een ondernemingsplan schrijven?

Begin je een pizzeria, een kapsalon, een consultancyfirma of een accountantskantoor, dan hebt je er eigenlijk meteen eentje nodig. Vrijwel elke financier, bank of durfinvesteerder zal er eentje willen zien.

De enige uitzondering zijn misschien startups die met iets volslagen nieuws bezig zijn, baanbrekende technologie of software, maar nog niet zeker weten hoe ze dat in de markt gaan zetten. Die zijn vaak in staat zonder een echt businessplan wat geld aan te trekken van bijvoorbeeld zogenoemde angel investors, durfinvesteerders.

Een heel concreet businessplan is in dit geval ook heel erg moeilijk, omdat er zoveel onbekende variabelen zijn.  Een dergelijke fonkelnieuw product heeft immers nog geen trackrecord waardoor het niet echt zinnig is om salesprognoses te maken. Maar ook deze startups zullen in een iets latere fase k een plan moeten hebben zodra maar enigszins duidelijk wordt welke kant het bedrijf opgaat.

Wat moet er in je businessplan staan?

- Welk probleem van de klant ga jij oplossen? Als je een softwarebedrijf start is het misschien die app die je boekhouding overzichtelijk maakt, start je een pizzeria dan is het eenzijdige aanbod van kwalitatief goed afhaaleten in een bepaalde regio.

- Waarom ben jij de ondernemer die het meest geschikt is om dat probleem op te lossen?

- Een marketingplan. Wie zijn je concurrenten en hoe verhouden jouw zwakke en sterke punten zicht ten opzichte van de concurrentie (SWOT-analyse).

- Een financieel plan. Stel concrete omzet- en winstdoelen en maak een begroting voor de komende jaren. Veel financiers zullen ook een liquiditeitsbegroting willen zien. Ze willen weten of je inzicht hebt in je kasstroom en niet tijdens de rit tegen kastekorten aanloopt.

Wat voor vorm moet een ondernemingsplan hebben?

Je kunt een standaard sjabloon gebruiken zoals je dat kunt downloaden op Z24Tools. Daar kun je ook een financieel plan vinden. Zowel het ondernemingsplan als het financieel plan zijn samengesteld door Qredits, een samenwerkingsverband van de grote Nederlandse banken en enkele overheidsinstellingen dat onder meer microkrediet verstrekt aan ondernemers. Qredits heeft ook (tegen betaling) een e-learning Ondernemingsplan schrijven.

Wat als het anders loopt dan in het plan?

Geen nood. Er is nog nooit een businessplan naar de letter uitgevoerd. Financiers, zoals banken en durfinvesteerders weten dat.

Gratis downloads op Z24 Tools:

Ondernemingsplan (Gratis)

Financieel plan voor ondernemingsplan (Gratis)

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl