MKB-bedrijven beoordelen hun gemeente gemiddeld met een 6,7. Het Overijsselse Rijssen-Holten is voor de tweede keer op rij de meest vriendelijke gemeente van Nederland voor middelgrote en kleine bedrijven.

Dit blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek van MKB-Nederland, uitgevoerd door bureau Lexnova. Hierin hebben 20.000 ondernemers zich hebben uitgesproken over het lokale ondernemersklimaat.

MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof noemt de 6,7 “op zich goed” – het is hoger dan de 6,3 in 2016 – maar benadrukt dat het een gemiddelde is. “We zien nog altijd veel gemeenten die dikke onvoldoendes van hun ondernemers krijgen. Die hebben dus te weinig oog voor de ondernemersbelangen en realiseren zich onvoldoende dat het lokale MKB cruciaal is voor de lokale economie, werkgelegenheid en leefbaarheid.”

Gemeenten scoren over het algemeen goed op digitale (7,1) en telefonische bereikbaarheid (6,8). Vergunningverlening (6,1), het nemen van initiatieven (6,1) en de kans op lokale aanbestedingen voor het regionale MKB (6,0) worden gemiddeld lager beoordeeld.

Grote gemeenten scoren over het algemeen beter op de snelheid van dienstverlening dan kleinere. Ze doen het daarentegen juist minder goed op klantgerichtheid, telefonische bereikbaarheid en de kans op aanbestedingen.

Meest ondernemersvriendelijke gemeenten en steden

Rijssen-Holten, net als twee jaar geleden de MKB-vriendelijkste gemeente, krijgt een 8,1 van lokale ondernemers. Bij de vorige meting bleef de gemeente op een 7,8 steken.

In een aparte ranglijst van steden neemt Almere de koppositie over van Apeldoorn. Almere eindigt met een 7,1 net boven Eindhoven en staat landelijk op de elfde plek. In de vorige editie van het onderzoek kwamen Almere en Eindhoven niet in de top 100 voor.

Lees ook op Business Insider

Hieronder de 10  gemeenten en steden die volgens MKB-Nederland de beste voorzieningen leveren voor MKB-bedrijven:

Top 10 landelijk:

 1. Rijssen-Holten
 2. Noordoostpolder
 3. Soest
 4. Tytsjerksteradiel
 5. Renswoude
 6. Zeewolde
 7. Brielle
 8. Kerkrade
 9. Bunschoten
 10. Oudewater

Top 10 steden:

 1. Almere
 2. Eindhoven
 3. Apeldoorn
 4. Oss
 5. Deventer
 6. Alkmaar
 7. Ede
 8. Leiden
 9. Arnhem
 10. Zoetermeer

LEES OOK: Deze negen Nederlandse startups behoren tot de 200 snelstgroeiende bedrijven van Europa