Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Rotterdam experimenteert met slimme lantaarnpalen waar je ook je auto kan opladen
  • Nederland krijgt vijftig nieuwe bussen die op waterstof rijden
  • Haagse scale-up NewCompliance haalt 2,7 miljoen euro op voor uitbreiding naar VS

BI_OndernemersVooruitgang_v1 (1)


 
1. Rotterdam experimenteert met slimme lantaarnpalen waar je ook je auto kan opladen

Wellicht dat je in Rotterdam straks je elektrische auto kunt opladen aan een lantaarnpaal. De stad gaat experimenteren met slimme lantaarnpalen die meer doen dan alleen licht geven, meldt het Financieele Dagblad. Ze kunnen worden uitgerust met bijvoorbeeld parkeermeters, camera’s, sensoren, 5G-antennes en laadpunten voor elektrische voertuigen. De drie testexemplaren van het Amsterdamse bedrijf Lightwell worden volgende maand geplaatst.

2. Nederland krijgt vijftig nieuwe bussen die op waterstof rijden

Nederland krijgt vijftig nieuwe bussen die op waterstof rijden, daarvoor hebben het kabinet en drie provincies een overeenkomst getekend. De nieuwe waterstofbussen moeten uiterlijk in 2021 in Groningen, Drenthe en Zuid-Holland rijden.

Lees ook op Business Insider

Het project dat 15 miljoen euro kost, helpt het openbaar vervoer vanaf 2030 vrij te maken van bussen die CO2 uitstoten. Er rijden al 500 elektrische uitstootvrije bussen en acht bussen op waterstof in het Nederlandse openbaar vervoer.

3. Haagse scale-up NewCompliance haalt 2,7 miljoen euro op voor uitbreiding naar VS

De Haagse scale-up NewCompliance, die data rondom operaties in ziekenhuizen inzichtelijk maakt, heeft tijdens een eerste investeringsronde zo’n2,7 miljoen euro opgehaald. Hiermee wil NewCompliance uitbreiden naar de Verenigde Staten.

Het bedrijf ontwikkelt dashboards waarmee de verschillende informatiebronnen in operatiekamers worden gebundeld op één scherm. Daarmee wordt de veiligheid tijdens een operatie vergroot. Zo komen wondinfecties veel voor in OK’s. Dat hangt samen met onder meer de luchtkwaliteit, de temperatuur van de patiënt en hoe vaak de deur open en dichtgaat.

“Deze informatie zit verstopt in allerlei systemen maar is op het dashboard in één oogopslag te zien. Daarmee wordt de kans op een wondinfectie verlaagd, wat veel leed en ook geld kan schelen”, aldus CEO Bo Wiesman van NewCompliance.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Iedereen over naar de elektrische auto? Volgens een nieuw onderzoek kunnen we dat beter niet doen als we de natuur belangrijk vinden