Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Healthy Workers houdt thuiswerkers gezond tijdens coronacrisis
  • LUMO Labs maakt 20 miljoen euro vrij voor steun aan software-startups
  • Startup die koelbox maakt van plantaardig materiaal haalt 19 miljoen dollar op

1. Healthy Workers houdt thuiswerkers gezond tijdens coronacrisis

Een groot deel van de Nederlanders werkt thuis en dat kan fysiek én mentaal behoorlijk lastig zijn. Je bent niet alleen plotseling dat fijne stabureau kwijt en zit voorovergebogen aan de eettafel op je laptop te werken, maar je hebt ook een stuk minder sociaal contact in een stressvolle tijd. Het Nederlandse bedrijf Healthy Workers, dat zich richt op het verbeteren van de gezondheid van werknemers, schiet daarom te hulp.

In twee weken tijd heeft het de dienst Anywhere ontwikkeld, waarmee werknemers aan hun werkgevers kunnen laten weten hoe het fysiek en mentaal met ze gaat. Ook krijgen thuiswerkers er tips. De belangrijkste: blijf in beweging en pauzeer regelmatig voor wat squats en lunges, en maak duidelijke richtlijnen binnen het bedrijf over hoe je medewerkers onderling communiceren.

2. LUMO Labs helpt software-startups

De coronacrisis zorgt bij oprichters van startups niet alleen voor rugpijn, maar ook hoofdpijn: ze zien opeens hun inkomsten verdampen terwijl ze nog niet genoeg hebben kunnen verdienen om een buffer op te bouwen.

Gelukkig is er hulp: het in Eindhoven gevestigde LUMO Labs kondigt een investeringsfonds van €20 miljoen aan voor innovatieve software-startups. De geselecteerde start-ups krijgen niet alleen financiële hulp, maar worden ook twee jaar lang intensief begeleid. Voorwaarde is dat de start-ups zich ook bezighouden met duurzame ontwikkeling.

Mede-oprichter van LUMO Labs Andy Lürling zegt dat hij twijfelde of vandaag wel het goede moment was om het fonds aan te kondigen, omdat het al voor de coronacrisis op poten stond, maar dat hij dat uiteindelijk wel deed omdat hij denkt dat het fonds nu juist harder nodig is dan ooit.

3. Startup die koelbox maakt van plantaardig materiaal haalt 19 miljoen dollar op

Iets heel anders: jij haalt vast weleens ergens een afhaalmaaltijd die in een piepschuimen bakje is verpakt, en een hoop bedrijven zijn sterk afhankelijk van die bakjes om hun producten gekoeld te kunnen vervoeren. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven in de medische sector, die vaak medicijnen gekoeld in piepschuim vervoeren.

Zonde, want dat materiaal belandt vervolgens in de prullenbak. De Amerikaanse startup Vericool heeft daar een oplossing op en maakt kleine koelboxen van composteerbaar en recyclebaar materiaal. En ze kunnen flink opschalen, want in een investeringsronde hebben ze ruim 19 miljoen dollar, omgerekend zo’n 17,5 miljoen euro, opgehaald.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Dit zijn de beste tools om efficiënt thuis te werken met je team