Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Nederlands bedrijf vindt oplossing voor broeikasgas bij olieplatformen op zee
  • Elektrische auto’s verkopen beter dan nieuwe diesels
  • Meerderheid Nederlanders wil extra betalen voor duurzame producten of diensten
  • Drones van Delftse startup helpen tuinders met bestrijden van motten
BI_OndernemersVooruitgang_v1 (1)


 
1. Nederlands bedrijf vindt oplossing voor broeikasgas bij olieplatformen op zee

Het Nederlandse bedrijf VONK uit Zwolle heeft een innovatieve oplossing gevonden om de uitstoot van broeikasgas op olie- en gasplatformen op zee sterk te verminderen. Dat meldt de site DuurzaamOndernemen.nl. Nu worden er nog vaak dieselaggregaten gebruikt om energie op te wekken op zo’n platform.

Met het systeem van VONK kan het dus volledig duurzaam, waardoor ook de operationele kosten flink dalen. Muziek in de oren voor Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Hij zei onlangs toe de uitstoot van broeikasgas op zee binnen twee jaar te halveren.

2. Elektrische auto’s verkopen beter dan nieuwe diesels

Ook op de weg gaat het er een stuk groener aan toe. In de eerste negen maanden van dit jaar kozen Nederlanders vaker voor een nieuwe volledig elektrische auto dan een nieuwe diesel. Dat meldt autokenniscentrum Aumacon.

Lees ook op Business Insider

In totaal werden er in ons land in de eerste negen maanden van 2019 twee keer zoveel elektrische auto’s op kenteken gezet vergeleken met dezelfde periode in 2018. Het ging om 29.811 stuks. De vraag is natuurlijk of deze trend ook in 2020 standhoudt. Per 1 januari gaan de bijtellingsregels weer op de schop.

3. Meerderheid Nederlanders wil extra betalen voor duurzame producten of diensten

Dat we bewuste keuzes maken blijkt ook uit onderzoek van Sanoma. Maar liefst 6 op de 10 Nederlanders zijn bereid om extra te betalen voor duurzame producten of diensten. En daar profiteren een aantal merken van. Onder andere Greenchoice, Fairtrade, Tesla, Tony’s Chocolonely en Nuon worden het vaakst genoemd als voorloper op het gebied van duurzaamheid.

4. Delftse startup maakt korte metten met motten

Tot slot goed nieuws voor de Delftse startup PATS: het heeft een investering van 250.000 euro gekregen voor een systeem dat op innovatieve wijze korte metten maakt met motten. Het geld komt van investeringsmaatschappij UNIIQ.

Motten zijn de grote angst van tuinders omdat ze rupsen voortbrengen die de planten aantasten. Op dit moment worden er vaak chemische middelen ingezet om ze te bestrijden, maar PATS gaat ze aanpakken met drones. Camera’s houden de kassen in de gaten, en als die een mot zien vliegen, wordt er een drone op afgestuurd. Die botst dan op de mot om hem te elimineren. Het systeem zou een stuk effectiever zijn dan bestrijdingsmiddelen en het heeft ook nog eens minder bijeffecten.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Een CEO die 283 keer zoveel verdient als de gemiddelde werknemer? Een verschil van 40 keer is redelijker, zegt deze expert