Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Jaap Korteweg werkt aan een biefstukmachine
  • HAK levert vijf miljoenste pot groente aan de voedselbank
  • Gezondheidsstartup Clear haalt 780.000 euro op voor persoonlijk, realtime voedselplan


 

1. Jaap Korteweg werkt aan een biefstukmachine

Jaap Korteweg zit niet stil. De oprichter van De Vegetarische Slager verkocht zijn bedrijf in 2018 aan Unilever, maar is nog altijd betrokken bij het maken van vleesvervangers. Zo werkt hij nu aan een biefstukmachine samen met de Universiteit van Wageningen, zegt hij tegen dagblad Trouw.

Met de machine kunnen chefs zelf plantaardig vlees maken. Zo kunnen koks hun eigen persoonlijke biefstuk op de kaart zetten met zelfgekozen ingrediënten. Korteweg hoopt dit jaar de eerste tests te doen met de biefstukmachine.

2. HAK levert vijf miljoenste pot groente aan de voedselbank

Lees ook op Business Insider

Ook de voedselbank moet de groente van HAK hebben. De conservengigant uit het Brabantse Giessen leverde deze week zijn vijf miljoenste pot groente aan de organisatie die elke week 35.000 gezinnen van gratis voedsel voorziet.

Beide partijen werken sinds 2012 samen om voedselverspilling tegen te gaan. De voedselbank krijgt potten groente en fruit die niet geschikt zijn voor de verkoop. Er zit bijvoorbeeld een deukje in de deksel of de pot is niet goed gevuld.

Door de samenwerking is de voedselbank verzekerd van een wekelijkse aanvoer van onder meer sperziebonen, doperwten en bruine bonen. Zo kunnen gezinnen die het niet breed hebben toch een gezonde maaltijd op tafel zetten.

3. Gezondheidsstartup Clear haalt 780.000 euro op voor persoonlijk, realtime voedselplan

Realtime voedingsadvies op maat. Voor dat idee heeft de startup Clear 780.000 euro opgehaald bij investeerders.

Het bedrijf uit Amsterdam gebruikt digitale technologie om een gepersonaliseerd voedingsplan op te stellen. Een patch op de arm meet hoe iemands bloedsuikerspiegel schommelt bij bepaalde voeding. Vervolgens krijgen mensen tips over wat ze beter wel en niet kunnen eten.

De techniek werkt nu nog niet in realtime. De startup wil de helft van de investering gebruiken om dit mogelijk te maken, onder meer door het toepassen van kunstmatige intelligentie. De andere helft van het geld is bedoeld voor uitbreiden naar het buitenland. Clear ziet onder meer kansen in de VS en China.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Nieuwe taxidienst Staxi Lady heeft alleen vrouwen achter het stuur