Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Pakje echte Chocomel straks met papieren rietje
  • Betere koffie met minder bonen
  • Leenplatform voor MKB’er in Azië en Afrika groeit hard

 

1. FrieslandCampina ruilt plastic rietje in voor duurzame papieren variant

Het rietje een klassieke pakje chocomel: dat is over een jaar niet meer van wegwerpplastic, maar van een duurzame, papieren variant. Zuivelbedrijf FrieslandCampina gaat namelijk binnen een jaar meer dan 100 miljoen plastic rietjes vervangen. Daarbij gaat het onder meer om de merken Chocomel en Fristi.

De vervanging van plastic rietjes scheelt op jaarbasis 57.000 kilo plastic. Onderzoeker Randy Kommerkamp van FrieslandCampina geeft aan dat ook wordt gekeken naar een alternatief voor het plastic omhulsel van het papieren rietje. Maar op dit moment is er nog geen alternatief dat de hygiëne voldoende waarborgt.

Lees ook op Business Insider

2. De beste espresso kan gezet worden met minder koffiebonen

Nog een manier om te besparen: wiskundigen en chemici hebben zich op de perfecte koffie gestort. Uit Brits onderzoek blijkt dat je de beste smaak krijgt voor espresso als je iets minder dan de gebruikelijke 20 gram bonen gebruikt. Dat meldt de Volkskrant.

Een goede espresso wordt niet alleen lekkerder met iets minder koffie, het is ook nog eens goed voor het milieu als we voor dezelfde kwaliteit toekunnen met minder koffiebonen.

3. Leenplatform Lendahand voor mkb’ers in opkomende landen groeit explosief

In 2013 begon ex-bankier Peter Heijen met Lendahand, een leenplatform voor investeringen in kleine en middelgrote bedrijven in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. In de eerste maand kwam er 3.000 euro binnen om uit te lenen, inmiddels haalt Lendahand elke maand 3 miljoen euro aan investeringsgeld op. Dat vertelt Heijen deze week in een podcast van De Ondernemer.

Het meest populair zijn bijdragen aan projecten die zorgen voor een beter milieu: zoals de inzet van kooktoestellen die werken op biomassa, in plaats van houtskool. “Dat zijn CO2-reductiekanonen. Daarom zijn investeerders zo enorm geïnteresseerd in dit soort projecten. Het werkt en dat zie je ook snel”, zegt Heijen tegen De Ondernemer.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Paul Polman en medemiljonairs vragen in open brief om hogere belasting voor allerrijksten