Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Verzekering tegen financiële schade van kanker
  • LeydenJar opent proeffabriek voor extra efficiënte batterijen
  • Voor het eerst biologisch afbreekbaar plakband in Nederland
BI_OndernemersVooruitgang_v1 (1)


 
1. Verzekering tegen financiële schade van kanker

Als je kanker krijgt, worden je medische kosten gedekt door de zorgverzekering. Maar alle andere kosten – denk aan hulp in het huishouden, extra opvang voor je kinderen of zelfs het afwerken van je bucketlist – krijg je zelf voor de kiezen.

Merel Franken-Servatius maakte zelf mee hoe vervelend dat is toen haar destijds 7-jarige zoon in 2002 werd gediagnosticeerd met leukemie. Constant dacht ze aan financiën. Daarom heeft ze nu met haar man de Carpe Diempolis opgericht, waarbij mensen zich kunnen verzekeren tegen de financiële schade van kanker. Voor ongeveer twee tientjes per maand krijg je bij een diagnose 30.000 euro op je bankrekening gestort. Zo hoopt de onderneemster het leven van mensen met kanker iets simpeler te maken.

2. LeydenJar opent proeffabriek voor extra efficiënte batterijen

De Leids-Eindhovense startup LeydenJar opent in Eindhoven een proeffabriek waar het accu’s gaat produceren met 50 procent meer energieopslag. De fabriek gaat over een ruim half jaar open. Het bedrijf wil er aantonen dat ze er superbatterijen kunnen produceren tegen dezelfde kosten als de traditionele lithium-ion-accu’s.

Lees ook op Business Insider

De batterij heeft zo’n grote opslagcapaciteit dankzij een vinding die een onderzoeker van ECN een paar jaar geleden per ongeluk deed. Hij wilde een flexibel zonnepaneel maken, maar het materiaal dat hij daarvoor ontwikkelde was poreus en daarom niet geschikt voor het paneel. Zijn uitvinding bleef jarenlang in de kast liggen, totdat hij zich bedacht dat het ook voor batterijen geschikt was.

3. Voor het eerst biologisch afbreekbaar plakband in Nederland

Je staat er misschien niet bij stil, maar ook plakband en tape dragen bij aan de plastic soep. Daarom is het goed nieuws dat het Duitse bedrijf Monta een biologisch afbreekbare tape heeft ontwikkeld die vanaf nu ook beschikbaar is op de Nederlandse markt. Het is de eerste tape in Europa die voldoet aan de strenge eisen op het gebied van composteerbaarheid, biologische afbreekbaarheid, eco-toxiciteit en materiaaleigenschappen. Voor ondernemers die veel pakketjes versturen of voor bijvoorbeeld bloemisten en tuinders die bloemen en tuinafval willen bundelen, is de tape een handige vinding.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK:Cadeautje van de Sint: Tony’s Chocolonely boekt op de valreep €2.600 winst dankzij chocoladeletters