Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Ahrend krijgt pluim voor sociaal ondernemen in Nederland
  • Franse startup heeft extreem transparante bedrijfscultuur
  • Ook HelloFresh gaat elektrische busjes inzetten voor maaltijdbezorging


 
1. Kantoormeubelmaker Ahrend succesvol met werknemers die lang buiten de arbeidsmarkt vielen

Een pluim voor de leverancier van kantoormeubels Ahrend. Het bedrijf heeft een speciale onderscheiding gekregen voor sociaal ondernemen, het zogenoemde PSO 30+ certificaat. De reden hiervoor is dat meer dan 30 procent van het Nederlandse personeel van Ahrend, én dochterbedrijven zoals Gispen, bestaat uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Het gaat onder meer om mensen die vanwege een fysieke handicap of psychische problemen langere tijd niet hebben kunnen werken. Ahrend weet deze groep aan zich te binden via speciale begeleiding. Dat gebeurt onder meer met een buddy-systeem waarbij medewerkers met een beperking worden gekoppeld aan collega’s die als mentor optreden.

2. Franse startup transparant over alle salarissen én de baas legt grote beslissingen elke maand uit

De Franse zorgstartup Alan heeft een wel heel bijzondere bedrijfscultuur: alle salarissen binnen het bedrijf zijn openbaar, de baas organiseert elke maand een bijeenkomst om belangrijke beslissingen uit te leggen en werknemers doen elke week een korte zelfevaluatie.

Lees ook op Business Insider

CEO Jean-Charles Samuelian wil op die manier een cultuur nastreven waarbij iedereen erop vertrouwt dat anderen goede beslissingen nemen. Dat zegt hij tegen Business Insider. Volgens de topman werkt dit. Vier jaar na de start is het bedrijf gegroeid naar 164 werknemers, terwijl er in die periode slechts 12 mensen zijn afgehaakt.

3. Maaltijdboxen bezorgen met elektrische busjes: HelloFresh start in Amsterdam

Eten bezorgen met elektrische busjes. Online supermarkt Picnic begon ermee en krijgt nu navolging van maaltijdbezorger HelloFresh. Dat meldt onder meer Distrifood.

In Amsterdam is HelloFresh begonnen met de inzet van elektrische busjes. Binnenkort volgen Utrecht en de Belgische stad Gent. Eind 2022 moet de helft van de bezorging CO2-vrij zijn.

HelloFresh wil zijn CO2-uitstoot met 867 ton per jaar reduceren, mede door bezorgroutes te optimaliseren. Klanten krijgen ook de mogelijkheid om te kiezen voor het meest duurzame bezorgmoment.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: VanMoof-oprichter Taco Carlier vertelt wat zijn grootste fout is geweest