Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • 100-borden van rijstvliesjes langs Nederlandse snelwegen
  • Betere werkplek? Vraag werknemers waar ze behoefte aan hebben


 
1. 100-borden van rijstvliesjes langs Nederlandse snelwegen

Van de duizenden nieuwe snelheidsborden die binnenkort langs de snelwegen verschijnen, is een deel gemaakt van rijstvliesjes. Het bedrijf Textline Reclamecentrum uit Harderwijk ontwikkelde een verkeersbord dat voor het grootste deel bestaat uit het afvalproduct van rijst. De borden zijn circulair. Na een beschadiging kunnen er weer nieuwe verkeersborden van worden gemaakt, zonder toevoeging van nieuwe grondstoffen.

De nieuwe snelheidslimiet van 100 kilometer per uur gaat op 12 maart in. Het vervangen van de verkeersborden en het aanpassen van alle software gaat Rijkswaterstaat waarschijnlijk 19 miljoen euro kosten. Dat is ruim 2 keer zo veel als aanvankelijk gedacht.

2. Betere werkplek? Vraag werknemers waar ze behoefte aan hebben

Een gezonde werkplek draait om meer dan een pingpongtafel en goede koffie. Een prettig kantoor begint met natuurlijk licht, frisse lucht en genoeg planten. Dat zegt wellness-coach Vivian Acquah in de Work in Progress-podcast van Intermediair. Ook een rustige kleur op de muren en ruimtes waar je in stilte kunt werken zijn een pre.

Acquah raadt werkgevers aan om het personeel te vragen waar behoefte aan is. Sommige mensen vinden het fijn om te kletsen tijdens het werk, anderen zijn juist productiever als ze zich af kunnen sluiten.

Andersom kunnen werknemers ook iets doen om hun baas te overtuigen van bepaalde veranderingen, zegt Acquah:

“Ik zal mensen om me heen vinden die in mijn ideeën geloven, die er open voor staan, zeg maar, om een verandering teweeg te brengen waardoor je het samen kan doen en waardoor je ook daarmee je manager of de CEO's kan overtuigen van: dit hebben bereikt en wij willen dit graag doorzetten.”

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Het UWV zet in Utrecht een speciale coach in om medewerkers aan te sporen hun afval goed te scheiden