Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Zonne-auto van SION mikt op €50 miljoen van de crowd
  • Secundaire arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker voor werknemer
  • Sneaker van Antwerps merk Komrads uit leer van appelschillen
BI_OndernemersVooruitgang_v1 (1)


 
1.Duitse zonne-auto SION wil €50 miljoen ophalen bij fans

Elektrische auto’s die hun energie deels halen uit ingebouwde zonnepanelen. Het Nederlandse Lightyear is niet de enige met dat idee. In Duitsland is het bedrijf SION actief met een eigen zonne-auto die in 2021 op de markt moet komen. Maandag kondigde SION aan 50 miljoen euro te willen ophalen bij de 10.000 fans die al een auto hebben besteld.

Bijzonder is dat het bedrijf niet afhankelijk wil zijn van klassieke investeerders die de nadruk leggen op winstgevendheid op de korte termijn. SION wil genoeg tijd hebben om zijn duurzame visie uit te werken. Doel is wel om de financiering van 50 miljoen euro eind dit jaar binnen te hebben. Het is niet duidelijk hoe SION verder wil als dat niet lukt.

2. Pingpongtafel en bedrijfsuitje: daar maak je werknemers blij mee

Waar maak je werknemers gelukkig mee? Secundaire arbeidsvoorwaarden blijken een steeds belangrijkere rol te spelen bij de tevredenheid van werknemers. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van vacaturesite Indeed onder werknemers en werkgevers. Natuurlijk kijken werknemers naar de reiskostenvergoeding en de pensioenregeling.

Lees ook op Business Insider

Maar als je vraagt wat werknemers écht waarderen, dan gaat het steeds vaker over zaken die zorgen voor sociale binding op de werkvloer. Zo scoren bedrijfsuitjes, etentjes en pingpongtafels hoog als populaire extra’s die een bedrijf kan bieden. Werknemers blij maken hoeft dus niet zo ingewikkeld te zijn

3. Duurzame sneaker met leer uit appelschillen

Sneakermerk Komrads uit Antwerpen komt in april volgend jaar met wel heel bijzondere schoenen van gerecyclede materialen. De zolen zijn gemaakt van oude autobanden en de bovenkant bestaat uit ecologisch leer op basis van appelschillen. Voor de veters is gebruik gemaakt van vezels uit gerecyclede plastic flessen.

De nieuwe collectie is vanaf april volgend jaar te krijgen. Komrads wil het productieproces dicht bij huis houden: de grondstoffen komen uit Italië en Spanje en de sneaker wordt in Portugal in elkaar gezet.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Bunq komt met een ‘groene’ betaalkaart: voor elke €100 die je uitgeeft, plant de internetbank een boom