Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Twee Gooise ondernemers scoren met sexy afvalbakken
  • Amerikaanse onderzoekers kweken mini-tumoren buiten het lichaam
  • Nederlandse oud-rechtenstudent wil met ecoreizen tegenwicht bieden aan resorts


 
1. Twee Gooise ondernemers scoren met sexy afvalbakken

Sexy afvalbakken voor bedrijven van duurzame materialen. Twee Gooise ondernemers scoren er een hit mee, schrijft De Telegraaf. Philip Lamers en Remco Smit organiseren normaal gesproken evenementen en waren op zoek naar bakken om afval te scheiden. Die bleken duur en ook nog eens lelijk. De twee besloten daarop om zelf een recyclebak te maken.

De Afvalbak, zoals hun ontwerp heet, is gemaakt van gerecycled staal met een deksel van duurzaam bamboe. Het model met drie openingen kost 695 euro exclusief btw. Sinds november zijn er 500 stuks verkocht, onder meer aan de NS. Volgend jaar verwacht het duo zeker 20.000 bakken te verkopen.

2. Amerikaanse onderzoekers kweken mini-tumoren buiten het lichaam

Twee Amerikaanse wetenschappers hebben een techniek ontwikkeld om duizenden mini-tumoren buiten het lichaam te kweken. Dat moet de behandeling van kanker verbeteren. De methode is gebaseerd op onderzoek van de Nederlandse arts Hans Clevers.

Lees ook op Business Insider

Omdat iedere patiënt en iedere tumor anders is, is kanker lastig te genezen. Xiling Shen en David Hsu van Duke University zijn er nu in geslaagd om van een stukje tumorweefsel duizenden mini-tumoren te kweken. Zo kan buiten het lichaam worden bekeken welke medicijnen aanslaan bij een patiënt.

De resultaten van de eerste tests zijn zo veelbelovend dat de twee een bedrijf hebben opgericht. Xilis heeft inmiddels 3 miljoen dollar opgehaald om de methode verder te ontwikkelen.

3. Nederlandse oud-rechtenstudent wil met ecoreizen tegenwicht bieden aan resorts

De Nederlander Joshua van Eijndhoven studeerde rechten en wilde topadvocaat worden. Maar tijdens een zeilreis van zes jaar rond de wereld gooide hij het roer om.

Op de Kaapverdische Eilanden zag hij de impact van vakantieresorts op de natuur en besloot daar iets aan te doen. Via Voja Travel biedt hij nu ecologische reizen aan naar Kaapverdië, vertelt hij aan National Geographic. Hij werkt daarvoor samen met lokale ondernemers op de eilanden en compenseert alle CO2-uitstoot van reizigers. Ook investeert hij 9 euro per reiziger in ecoprojecten.

Van Eijndhoven biedt ook een duurzame reis aan naar Tonga. Volgend jaar komen daar de Azoren bij.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Een Amerikaans bedrijf geeft avocado’s een eetbare coating – daardoor blijven ze tot wel zes dagen goed