Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Lesprogramma GeoFuture laat leerlingen direct aan hedendaagse problemen werken
  • Robots in rusthuizen gaan ouderen uit isolement halen
  • Leveranciers voor Amsterdamse toprestaurants nu via een box voor consumenten

 

1. Lesprogramma GeoFuture laat leerlingen direct aan hedendaagse problemen werken

Een nieuw onderwijssysteem laat leerlingen direct actief met hedendaagse problemen werken.

Docenten merkten dat er tegenwoordig vaak een brede aanpak nodig is, met oog voor de praktijk. GeoFuture maakt leerlingen van vmbo tot gymnasium bewust van de problematiek in de wereld en laat ze nadenken over moderne oplossingen.

Kinderen werken in dit lesprogramma bijvoorbeeld met geografische informatiesystemen (GIS) en virtual en augmented reality. De deelnemende scholen werken samen met universiteiten en bijvoorbeeld het KNMI. Dat instituut heeft er bovendien baat bij als scholen als weerstation willen fungeren, zo schrijft Innovation Origins.

Talenten die zo boven komen drijven kunnen hun kennis later professioneel inzetten.

2. Robots in rusthuizen gaan ouderen uit isolement halen

Senioren hebben al vaak te maken met eenzaamheid en nu met de coronacrisis het advies geldt bezoek te beperken is dat alleen maar erger.

Het Vlaamse robotbedrijf ZoraBots heeft een oplossing. Zij stellen meer dan 70 robots ter beschikbaar aan zorginstellingen in het België.

Robot James kan bijvoorbeeld een belletje van een familielid oppakken, naar de juiste kamer gaan en een videogesprek starten. Het is de bedoeling over de grenzen hen te kijken en nieuwe zorgrobots ook in andere landen aan te bieden.

3. Leveranciers voor Amsterdamse toprestaurants nu via een box voor consumenten

Dat de horeca op zijn gat ligt, is niet alleen een ramp voor restauranthouders en hun personeel, maar ook voor hun leveranciers.

Veel kleinschalige producenten zijn voor een groot deel van hun afzet afhankelijk van lokale restaurants en zitten nu dus opeens met een overschot en veel minder inkomsten. Maar daar heeft een collectief van producenten in de omgeving van Amsterdam een oplossing voor bedacht.

Op de website supportlocals.nl kunnen inwoners van de hoofdstad voor 45 euro een doos vol lekkers bestellen zoals worsten van Brandt&Levie, zuivel via de Amsterdamse melkboer MOMA en brood van bakkerij Mama in Halfweg.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: ABN Amro werkt aan een tijdelijke stop voor aflossen van je hypotheek om kwetsbare klanten te beschermen