Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Nederlands bedrijf zet blockchain in om besteding zorggeld te controleren
  • Duurzaam beleggen wordt makkelijker met ‘groene lijst’ van EU
  • Eindhovense startup maakt met beats je brein stressvrij

 

1. Nederlands bedrijf zet blockchain in om besteding zorggeld te controleren

Met blockchain kan de besteding van gemeenschapsgeld via zorgbedrijven transparanter worden. Dat zegt het bedrijf Fair Care Solutions dat een systeem heeft ontwikkeld waarmee registraties kunnen plaatsvinden op basis van blockchaintechnologie. Gemeenten kunnen dit systeem inzetten om te controleren of gemeenschapsgeld voor de thuiszorg goed wordt besteed.

De gemeente Gilze en Rijen en thuiszorgorganisatie Actief Zorg starten hier in maart volgend jaar mee. Zorggeld komt niet altijd goed terecht omdat zich onder de vele aanbieders ook rotte appels bevinden. Het lukt gemeenten niet altijd onderscheid te maken tussen goed- en kwaadwillenden, bleek gisteren nog uit de aflevering Zorgcowboys van het journalistieke programma Pointer op NPO 2.

2. Duurzaam beleggen wordt makkelijker met 'groene lijst' van EU

Goed nieuws voor wie groen wil investeren. Het Europees Parlement en de EU-landen hebben alsnog een akkoord gesloten om te bepalen welke investeringen en beleggingen duurzaam zijn. Eerder lukte dat niet. Investeerders kunnen straks aan de hand van 'de groene lijst' zien of een belegging bijdraagt aan de reductie van CO2-uitstoot. De regeling gaat ook het zogenoemde 'groenwassen' tegen, waarbij producten ten onrechte als milieuvriendelijk in de markt zijn gezet.

3. Eindhovense startup maakt met beats je brein stressvrij

Het horen van muziekbeats kan je brein stressvrij maken. De Eindhovense startup AlphaBeats heeft een systeem ontwikkeld dat gebruikmaakt van muziek om de hersenen te laten ontspannen, schrijft Innovation Origins. De hersen- en hartactiviteit wordt realtime gemonitord en op basis daarvan past een algoritme de muziek licht aan.

Hierdoor kunnen de hersenen binnen tien minuten in 'alfamodus' verkeren. Dat is een ontspannen staat waarbij de hersenen golven met een lagere frequentie produceren. AlphaBeats wil hiermee stress, de ziekte van deze tijd, tegengaan. “We leven in een wereld die lijkt te zijn vergeten hoe je je moet ontspannen”, zei AlphaBeats-CMO Han Dirkx

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Ik probeerde de elektrische Renault ZOE uit – ook als je 1,95 meter bent, pas je achter het stuur en de luxe zit vooral aan de binnenkant