Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Horeca houdt personeel binnen met barista-opleiding en yogacursus
  • Rooftop Energy bouwt megazonnepark waar schapen kunnen grazen
  • Albert Heijn stelt promovendus aan bij Naturalis voor onderzoek naar biodiversiteit


 
1. Horeca houdt personeel binnen met barista-opleiding en yogacursus

De horeca kampt met grote personeelstekorten en dus wordt er hard aan gewerkt om personeel te behouden met scholing, meldt Koninklijke Horeca Nederland. De branchevereniging ziet dat 2500 medewerkers in de afgelopen drie jaar een langere opleiding hebben gedaan tot bijvoorbeeld keuken- of bedieningsassistent.

Horecaondernemers zijn ook wel bereid om te betalen voor een opleiding tot barista en zelfs een yogacursus, zeggen enkele ondernemers in het Financieele Dagblad. Het bieden van een toekomstperspectief is hard nodig omdat veel horecamedewerkers het na enige tijd voor gezien houden. Van de gediplomeerde koks kiest de helft binnen vijf jaar een ander vak, bij gastheren en gastvrouwen is dat twee derde.

Het bieden van een hoger loon lijkt geen aantrekkelijke optie om personeelsleden te werven en te behouden, omdat de marges in de horeca laag zijn en de sector al last heeft van de nieuwe arbeidswet die hogere kosten met zich meebrengt.

2. Rooftop Energy bouwt megazonnepark waar schapen kunnen grazen

Lees ook op Business Insider

Rooftop Energy gaat een enorm zonnepark aanleggen op de Bavelse Berg in Breda. Met 94.000 zonnepanelen gaat het om een van de grootste parken van Nederland die genoeg elektriciteit levert voor ongeveer 10.000 huishoudens, meldt de ontwikkelaar en exploitant van zonnecentrales in een persbericht.

De bouw begint nog dit kwartaal en moet eind 2020 zijn afgerond. De zonnepanelen laten licht door zodat de vegetatie eronder kan blijven groeien. Dat is van belang voor de stabiliteit van de berg en zorgt volgens Rooftop Energy voor ecologische meerwaarde. Het bedrijf belooft zelfs dat schapen onder de panelen kunnen grazen.

3. Albert Heijn stelt promovendus aan bij Naturalis voor onderzoek naar biodiversiteit

Albert Heijn stelt een promovendus aan binnen Naturalis Biodiversity Center om onderzoek te doen naar biodiversiteit, meldt Distrifood. Op 1 februari start de bioloog Auke-Florian Hiemstra met een PhD-traject van vijf jaar. De supermarktketen zegt behoefte te hebben aan diepgaande kennis over biodiversiteit en een partner op dit vlak.

“Albert Heijn werkt met vaste telers en boeren en zit daarom heel dicht op natuur in Nederland en op de gerelateerde omgeving. Daardoor kunnen we samen het verschil maken”, aldus Anita Scholte op Reimer, directeur kwaliteit en duurzaamheid van Albert Heijn tegen Distrifood.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Over 20 jaar moet in elk nieuw huis een Hydraloop staan – de Friese startup pakte 3 prijzen op techbeurs CES in Las Vegas