Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Miljoeneninjectie voor The Renewal Workshop om de mode-industrie circulair te maken 
  • Fairphone keert ‘leefbare loonbonus’ uit aan Chinese fabrieksmedewerkers
  • Nederlands bedrijfsleven positief over Timmermans’ Green Deal


 

1. Miljoeneninjectie voor The Renewal Workshop om de mode-industrie circulair te maken 

De mode-industrie circulair maken, dat is het doel van The Renewal Workshop. Het Amerikaanse bedrijf krijgt 5 miljoen euro van onder meer Nederlandse investeerders om van start te gaan in Amsterdam.

The Renewal Workshop reinigt, controleert en repareert kleding van modemerken, die daarna weer in de verkoop kunnen. Met de investering wil het bedrijf dit concept ook in Europa uitrollen. Dankzij The Renewal Workshop is al meer dan 90.000 kilo kleding gered van de verbrandingsoven.

2. Fairphone keert ‘leefbare loonbonus’ uit aan Chinese fabrieksmedewerkers

Lees ook op Business Insider

Fairphone heeft voor het eerst een bonus uitgekeerd aan werknemers van het Chinese Arima. Dat is de partij die de smartphones van het Nederlandse bedrijf in elkaar zet. Alle werknemers van Arima hebben op 15 november maximaal 82 euro per persoon gekregen.

Fairphone maakt niet alleen telefoons met duurzame grondstoffen, maar wil ook werknemers van leveranciers een loon geven waarvan ze kunnen leven. Van elke verkochte Fairphone 3 gaat er daarom 1,50 euro rechtstreeks naar het personeel in de fabriek. De bonus wordt kwartaal uitbetaald.

Fairphone hoopt dat werknemers op de lange termijn zo minder over hoeven te werken. De hoge werkdruk en lange werkdagen zorgde er in het verleden voor dat personeel van iPhone-producent Foxconn zelfmoord pleegde.

3. Nederlands bedrijfsleven positief over Timmermans’ Green Deal

Het Nederlandse bedrijfsleven reageert positief op de Green Deal van Frans Timmermans. De Nederlandse eurocommissaris presenteerde woensdagmiddag plannen om de Europese economie in 2050 CO2-vrij te maken.

Timmermans pleit onder meer voor een Europese kilometerheffing en nog strengere uitstootnormen voor personenauto’s en bestelbusjes. Ook moeten de lucht- en scheepvaart belasting gaan betalen op fossiele brandstoffen. Dat is nu nog niet het geval.

VNO-NCW en MKB-Nederland noemen de plannen een goed vertrekpunt. Wel willen ze dat het midden- en kleinbedrijf goed bij de plannen wordt betrokken. Voor de omschakeling is volgens Brussel zeker 1000 miljard euro.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Deze ondernemer werd 9 keer ontslagen en begon zonder ervaring een beautymerk – nu verkoopt hij 1 miljoen moddermaskers per jaar