Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Freedom Internet, de nieuwe XS4All, strijdt voor privacy en vrijheid
  • Twentse startup wint innovatieprijs voor snellere diagnose kanker
  • AI-algoritme scant restvoedsel in bedrijfskantines
BI_OndernemersVooruitgang_v1 (1)

1. Alternatief voor XS4All mikt op 60.000 klanten in 3 jaar

Om 11 over 11 vanmorgen was het zover: de actiegroep die internetprovider XS4All wil behouden maakte de naam bekend van het nieuwe bedrijf waar klanten van KPN naar kunnen overstappen als XS4All wordt opgeheven. De nieuwe naam wordt Freedom Internet.

De actiegroep mikt op 60.000 klanten in drie jaar en belooft dat privacy en vrijheid voorop zullen staan. Woordvoerder Kirsten Verdel zegt hierover tegen BNR: “Om een voorbeeld te geven over privacy, heel veel bedrijven proberen daaraan te voldoen. Maar voor XS4All was dat altijd de basis. Iets wat je zo goed mogelijk op orde moet hebben voor je klanten.”

2.Twentse startup ontwikkelde gevoelige sensoren voor snellere diagnose van kanker

Een opsteker voor de Twentse startup ECsens. De technische universiteiten van Nederland organiseerden dit jaar voor het eerst een gezamenlijke innovatie competitie. ECsens won deze strijd, waaraan in totaal 80 teams meededen.

Lees ook op Business Insider

Het bedrijf ontwikkelt gevoelige sensoren waarmee kanker sneller gediagnosticeerd kan worden. Ook kan de reactie van patiënten op behandelingen beter gevolgd worden, zodat sneller duidelijk wordt of een aangepaste behandeling nodig is. Mede-oprichter Pepijn Beekman wil er met zijn startup voor zorgen dat elke patiënt behandelingen op maat kan krijgen.

3. Foodservicebedrijf Albron gebruikt een algoritme om restvoedsel bij catering te identificeren

Kunstmatige intelligentie is tegenwoordig overal: zelfs in de bedrijfskantine. Foodservicebedrijf Albron, dat 125 zorginstellingen en 600 bedrijfsrestaurants bedient, past sinds kort kunstmatige intelligentie toe om voedselverspilling tegen te gaan. Dat meldt Duurzaam Bedrijfsleven.

Met behulp van een camera worden voedselresten gescand en een algoritme herkent wat er op de borden ligt. Ook worden voedselresten gewogen voordat ze in de prullenbak belanden. Op die manier wil Albron beter inzicht krijgen in afvalstromen. Zo kan de cateraar zuiniger inkopen én nuttige dingen doen met het restafval.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Duurzame startup Seepje concurreert nu met Unilever bij Albert Heijn