Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Bringly vangt investering voor koppelen winkeliers aan fietskoeriers
  • Amsterdamse huisartsen maken entree rookvrij en bekladden stoep met anti-rookleuzen
  • Bill en Melinda Gates spendeerden 54 miljard aan goede doelen

 

1. Bringly vangt investering voor koppelen winkeliers aan fietskoeriers

Goed nieuws voor Bringly. Het bezorgplatform uit Amsterdam heeft een investering binnen van ASIF Ventures. Daarmee wil het bedrijf in 2020 meer winkeliers aan zich binden voor het bezorgen van pakketten op een duurzame manier.

Bij online bestellingen komen de pakketjes meestal uit een distributiecentrum buiten de stad, ook al heeft de webwinkel een fysieke vestiging in de buurt. Met de software van Bringly kunnen winkeliers een bestelling vanuit de fysieke winkel binnen twee uur of dezelfde avond nog bij de klant laten afleveren.

En dat gebeurt met de fiets. Een algoritme wijst bezorgingen toe aan partners van Bringly als fietsbezorgers Cycloon en Fietskoerier.nl.

Lees ook op Business Insider

2. Amsterdamse huisartsen maken entree rookvrij en bekladden stoep met anti-rookleuzen 

Huisartsen in Amsterdam spreken zich steeds luider uit over roken. Bij zestig huisartsen wordt rokers gevraagd geen sigaret op te steken bij de ingang van de praktijk, schrijft Het Parool. Er hangen bordjes met de tekst ‘Dit terrein is rookvrij. Fijn dat u hier niet rookt’.

En dat is niet de enige actie die de huisartsen hebben ondernomen. Ze hebben ook verschillende stoepen in de hoofdstad beklad met green graffiti. ‘Rookvrij 2020 #dehuisarts’, staat er op de tegels. Althans, als het niet gaat regenen. De krijtverf blijft drie maanden zitten bij droog weer.

De huisartsen hopen dat hun guerrilla-actie rokers beweegt tot stoppen. Begeleiding bij het stoppen met roken wordt vanaf dit jaar vergoed door de zorgverzekering.

3. Bill en Melinda Gates spendeerden $54 miljard aan goede doelen

The Gates Foundation heeft sinds de oprichting 20 jaar geleden al 54 miljard dollar besteed aan goede doelen. Dat wordt gemeld in de annual letter van de stichting. Microsoft-oprichter Bill Gates en zijn vrouw Melinda houden zich binnen The Gates Foundation onder meer bezig met onderwijs voor kinderen en het bestrijden van ziektes overal ter wereld.

Het koppel schrijft dat filantropie een unieke plaats inneemt in de maatschappij. Een filantroop kan risico’s nemen die overheden niet kunnen nemen en die bedrijven niet zullen nemen.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Deze Utrechtse startup haalt afval op bij horeca en levert dit als grondstof aan bedrijven die er schoonmaakmiddel en diervoeding van maken