Het aantal startende ondernemers — voor het overgrote deel zzp’ers — is vorig jaar met 2 procent teruggelopen ten opzichte van 2013 tot 127.000. Dit jaar starten waarschijnlijk evenveel mensen een eigen onderneming. 

Dat schrijft het Economisch Bureau van ING woensdag. Met name in de zakelijke dienstverlening en in de cultuursector nam het aantal starters af. In de bouw en de industrie nam het aantal startende ondernemers juist weer wat toe.

Een van de belangrijkste conclusies van de economen van de bank is dat de reden waarom mensen een bedrijf starten aan het verschuiven is.

Het aantal starters groeide de afgelopen jaren deels door dat mensen na ontslag min of meer gedwongen een eigen bedrijf begonnen. Die reden lijkt de laatste tijd minder belangrijk. Mensen starten in 2015 vooral als ze kansen zien voor hun bedrijf, zo schrijft de bank .

(klik voor vergroting)

Grariek startersmarkt ING EB

Bedreigingen

Hoewel zowel de startersaftrek als de zelfstandigenaftrek voor de inkomstenbelasting in 2015 vooralsnog gewoon bestaan, vreest een derde van de 1600 ondernemers die door ING werd ondervraagd dat ze de komende tijd te maken krijgen met veranderingen in regelgeving, met name ten aanzien van fiscale voordelen.

Het is overigens maar de vraag hoe groot de invloed van het inperken van fiscale voordelen zal zijn op het aantal starters. Zelfstandig ondernemers laten zich maar beperkt leiden door fiscale prikkels, zo schreef Z24's Arend van den Berg.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl