De zaak speelt al sinds 2011, maar het lijkt erop dat de Hoge Raad de knoop definitief heeft doorgehakt. Ondernemers die bezwaar hebben gemaakt tegen een btw-heffing op het privé-gebruik van bedrijfsauto’s, kunnen verhaal gaan halen bij de Belastingdienst.

Dat blijkt uit uitspraken in enkele proefprocedures die de Hoge Raad vrijdag heeft gepubliceerd.

Sinds medio 2011 geldt er een regeling waarbij de fiscus voor privégebruik van bedrijfsauto’s standaard 2,7 procent van de catalogusprijs rekent als btw.

De controverse ontstond bij de vraag wat er moest gebeuren als de werkelijke uitgaven die zijn toe te rekenen aan privé-gebruik lager zijn dan het door de fiscus gehanteerde fortaitaire bedrag.

Privé-gebruik bedrijfsauto en btw

De Hoge Raad oordeelt dat, als het toepassen van de standaardregeling ertoe heeft geleid dat ondernemers méér btw hebben betaald over privé-gebruik dan de werkelijke uitgaven, er recht is op teruggave van de btw.

Wel moeten de kosten voor het privégebruik worden aangetoond, waarbij het aanvoeren van een kilometeradministratie niet als enige bewijs mag gelden – ook relevant is informatie over de aard van de onderneming en het soort zakelijk gebruik van de bedrijfsauto.

Sinds 2011 zijn er 2 miljoen bezwaren ingediend bij de Belastingdienst in deze kwestie. Volgens Tom Kleinpenning van advieskantoor Flynth gaat het gemiddeld om 2.000 euro te veel betaalde btw per ondernemer sinds 2011, zo zegt hij tegen het FD. 

De adviseur denkt wel dat de fiscus het terugvragen van de btw zal proberen te ontmoedigen, door strenge voorwaarden te stellen aan de manier waarop kosten voor het privé-gebruik mogen worden aangetoond.