Apple moet aan de bak want het stelt teleur. Dat vindt een luide groep professionele gebruikers van de desktop-computer Mac Pro, bijgenaamd ‘de prullenbak’.

Voor velen van ons klinkt het wellicht als een bijzondere klaagzang, maar voor videoprofs of app-bouwers is het realiteit: zij zoeken vervanging voor een Apple-desktop computer met ongekende rekenkracht die minstens 3.000 dollar kost. De hardware is sinds 2013 al niet meer geüpdatet.

Een recent voorbeeld is Chris Adamson, die boeken en gidsen schrijft over hoe je apps voor Apple-apparaten bouwt. In een blog – getiteld Capitulation – moppert hij over het feit dat hij duizenden dollars moet uitgeven aan een desktop die inmiddels bijna vier jaar oud is.

Hetzelfde werkpaard

Kern van zijn verhaal: omdat Apple de Mac Pro links laat liggen, zie ik mezelf gedwongen om hetzelfde werkpaard aan te schaffen van al die jaren geleden. Wel positief: Apple-verdedigers als John Gruber denken dat dat de goede keus zal blijken.

De Mac Pro, uit 2013 dus, kost minimaal 3.000 dollar en verving een model dat uitgebreid kon worden met meer werkgeheugen, videokaarten en betere componenten. Hoewel de Mac Pro er stukken mooier en vloeiender uitzag dan de voorganger, ging dat wel ten koste van de uitbreidingscapaciteit, behalve extra geheugen.

 

Mac Pro

Foto: Flickr/LoKan Sardari

De crux zit hem in het feit dat Apple de Mac Pro in de tussentijd helemaal niet heeft geüpdatete. De professionele gebruikers van deze machine benutten de kracht om apps te bouwen, films te monteren en andere zware taken uit te voeren. Maar de chips zijn dus minimaal vier jaar oud.

Of zoals Adamson schrijft:

"I think my needs, for development and especially for video work (Motion and Wirecast, mainly) are best served by the Mac Pro. Even the pathetic, 3-year-old Mac Pro, because what I want is lots of cores, silent operation, and expandability of RAM and storage, something the iMac and MacBook Pro can't offer.

"I'd been catching up financially for a while, and finally had a $4,000-$5,000 budget to work with. What made finally pull the trigger, ironically, was [Apple CEO] Tim Cook's ham-fisted, half-assed claim that desktop Macs remain strategically important to Apple."

En hij is niet de enige professional die de onaantrekkelijke keus moet maken voor een verouderde desktop of een all-in-one die ze liever niet op hun bureau plaatsen.

'Absolute ramp'

Wat zou er intern gebeurd zijn met de Mac Pro, vraagt John Gruber zich af, reagerend op een andere Apple-fan. Gruber is een bekende Apple-blogger en heeft een scherp oog voor de keuzes van de fabrikant. Hij schrijft:

"Something clearly went way wrong with this product. I'm not convinced the basic idea for the design is unsound - the idea is that expansion would come in the form of external peripherals, rather than things you install inside the box. I still think that's probably the future of 'expandable' computing.

"If Apple had updated the Mac Pro on a roughly annual basis, we wouldn't be calling this a disaster. I'm sure there would still be people who would wish that Apple had stuck with the traditional tower form factor, but we wouldn't all be saying 'What the f---?'"

Maar er is hoop, denkt Gruber. Apple zal waarschijnlijk toch met een opgefriste Mac Pro aan komen zetten, al was het alleen maar omdat de prijs van het oude model niet omlaag gaat. Het significante prijskaartje van minimaal 3.000 dollar zou tonen dat Apple de lijn - die weinig volume omvat - niet al achter de schermen de nek om heeft gedraaid. Een ander belangrijke bestaansreden voor de Mac Pro is dat Apple van haar ontwikkelaars verwacht dat apps op eigen apparaten zijn vervaardigd.

"Wat de verklaring ook is, het is een absolute ramp."

Mac Pro

Foto: Flickr/pahudson