De leeftijd waarop mkb-ondernemers hun bedrijf verkopen ligt nu op 55 jaar. Tien jaar geleden verkochten ondernemers hun bedrijf op hun 60ste.

Dat blijkt uit een enquête van overnameplatform Brookz onder 128 fusie- en overnamespecialisten voor het midden- en kleinbedrijf.

Volgens Peter Rikhof, hoofdredacteur en oprichter van Brookz en tevens Z24-columnist, zijn er twee redenen dat ondernemers hun bedrijf steeds jonger van de hand doen.

“Door de snelle technologische ontwikkelingen is de levenscyclus van veel bedrijven een stuk korter geworden. Bedrijven worden daardoor steeds sneller en in een eerder stadium verkocht”, schrijft Rikhof in een persbericht.

Ook is volgens Rikhof de mentaliteit van ondernemers aan het veranderen. In tegenstelling tot vorige generaties, staan jonge ondernemers veel meer open voor een exit. Het bedrijf overdragen aan de volgende generatie, dat doen veel ondernemers toch al niet meer.

Reden voor verkoop

De belangrijkste reden waarom ondernemers hun bedrijf verkopen, is nog altijd wel leeftijd (43 procent), gevolgd door focus op andere activiteiten (17 procent), de noodzaak voor nieuw management (15 procent) en cashen (20 procent).

Lees ook

Bedrijfsopvolging: Hoe zet je pa (netjes) buiten de zaak?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl