Zo’n 70 procent van de Nederlandse managers zijn van mening dat bedrijven door middel van Internet of Things (IoT)-toepassingen kosten kunnen gaan besparen. Twee derde van de Nederlandse managers ziet ook voordelen met betrekking tot het klimaat en verwacht met behulp van IoT de CO2-uitstoot terug te dringen. Daarentegen noemen ze Cyberveiligheid en privacybescherming als de grootste belemmeringen voor de invoering van IoT. Dit blijkt uit onderzoek onder de Nederlandse lezers van Business Insider, uitgevoerd in opdracht van Vodafone.

Het telecombedrijf wilde weten hoe Nederlandse managers aankijken tegen ICT-maatregelen die de CO2-uitstoot kunnen terugdringen. “Minder CO2 uitstoot dankzij ICT is een feit en onmogelijk om te ontkennen”, aldus Martin de Jong, directeur Maatschappelijke Waarde Vodafone. “Wij adviseren daarom bedrijven hoe zij met behulp van IoT bedrijfsprocessen kunnen optimaliseren en tegelijkertijd CO2 uitstoot kunnen terugdringen. De grootste impact is te behalen op het gebied van slimme gebouwen, fabrieken en mobiliteit.”

Thuiswerken vaak moeilijk

Thuiswerken is ook een voor de hand liggende oplossing, maar lang nog niet elk bedrijf past dit toe. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 46 procent van de respondenten aangeeft dat thuiswerkmogelijkheden ontbreken. Veel bedrijven hebben bijvoorbeeld geen aparte vergaderruimte uitgerust met camera’s of tv’s om online vergaderen met thuiswerkers mogelijk en makkelijk te maken.

Maar het gaat niet alleen om het ontbreken van de techniek. Drie van de tien respondenten geeft namelijk als belangrijkste reden aan dat de bedrijfscultuur het thuiswerken niet toestaat; wantrouwen overheerst. Daarnaast wil lang niet iedereen thuiswerken. Driekwart van de respondenten noemt het gebrek aan contact met collega’s als een belangrijk negatief aspect van thuiswerken.

Internet of Things kent vele vormen

Naast thuiswerken zijn er tal van andere ontwikkelingen die bedrijfsprocessen optimaliseren. Het beheer van bedrijfsvoertuigen door middel van een fleet management systeem, het beschikbaar maken van bedrijfssoftware via de cloud of frisdrankautomaten die zelf doorgeven wanneer ze bijgevuld moeten worden: Internet of Things duikt in vele gedaanten op. Eén op de 5 managers heeft op deze wijze al meerdere bedrijfsprocessen geoptimaliseerd; 37 procent een enkel proces.

Onmisbaar

Respondenten zien massaal de kostenvoordelen en het positieve effect op de uitstoot van CO2, maar ze noemen ook talloze drempels. Cyberveiligheid wordt door 52 procent benoemd als de grootste belemmering, opgevolgd door 48 procent die het waarborgen van de privacy van werknemer en consument als potentieel issue ziet. Factoren als gebrek aan kennis (38 procent), gebrek aan tijd (36%) of eventuele hoge kosten (33%) zien de lezers van Business Insider minder als een drempel.

Eén op de vijf is het overigens volmondig eens met de stelling dat het Internet of Things cruciaal is voor het voortbestaan van zijn of haar bedrijf.

“Internet of Things zal onmisbaar worden in Nederland”, beaamt ook Martin de Jong. “Er zijn tal van toepassingen die bedrijfsprocessen kunnen optimaliseren, uiteenlopend van logistiek en infrastructuur tot monitoren op afstand. Hiermee kunnen bedrijven niet alleen kosten besparen, ook draagt het bij aan een duurzamere samenleving. Minder CO2 dankzij ICT. Dat is waar het uiteindelijk om draait.”