Ondernemers betalen hun rekeningen steeds sneller, mede door de aantrekkende economie. Maar in de transportsector wordt er juist minder snel afgerekend.

Dat stelt Graydon in een onderzoek naar de betalingen van ondernemers. Dat onderzoek loopt vanaf 2002, en sindsdien zijn de rekeningen nog zo snel voldaan als in het afgelopen kwartaal. Gemiddeld wordt een factuur in minder dan 41 dagen betaald. Dat is bijna drie dagen sneller dan in dezelfde periode van vorig jaar.

(klik voor vergroting)

dagen betaling per kwartaal

In vrijwel alle sectoren worden de rekeningen sneller betaald. Maar in de transportbranche blijven de facturen al drie jaar op rij langer liggen. Transportbedrijven waren in het eerste kwartaal van 2012 nog van één van de snelste betalers, nu laten ze het langst op zich wachten. Zie onderstaande grafiek voor alle sectoren.

(klik voor vergroting)

branches rekeningen betalen

Volgens Graydon laten de betalingen in de transportsector langer op zich wachten omdat de marges daar onder druk staan. "We zien ook dat in het afgelopen kwartaal het aantal starters in vergelijking met een jaar eerder verdubbeld is", stelt Hans-Peter Vloeimans, Group Director Marketing Information bij Graydon, in het rapport. "Dat zorgt uiteraard voor een toenemende concurrentie en met de lage marges in ogenschouw leidt dit tot een alsmaar slechter betaalgedrag."

Het afgelopen kwartaal werden ook rekeningen in de water- en afvalverwerking en gezondheids- en welzijnszorg minder snel betaald.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl