Het Drentse dorp Oranje dat 140 inwoners telt, moet 1.400 asielzoekers opvangen van staatssecretaris Dijkhoff. Die worden gehuisvest in het vakantiedorp van ondernemer Hennie van der Most.

Vlakbij het Drentse gehucht ligt Speelstad Oranje, een attractiepark dat een vakantiedorp heeft met 250 vakantiehuisjes en al jaren in financiële problemen verkeert. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) sloot eind vorig jaar met eigenaar Hennie van der Most en de gemeente Midden-Drenthe een overeenkomst om daar 1.400 vluchtelingen op te vangen.

Speelstad Oranje was één van de pretparken van Van der Most, de Overijsselse ondernemer die daarvoor actief was in de ijzerhandel en de bouw. Hij werd landelijk bekend door het recreatiecentrum De Bonte Wever in Slagharen, dat door brand in 2001 volledig werd verwoest.

Van der Most kocht in de jaren tachtig de voormalige fabriek in het piepkleine Drentse dorp Oranje (140 inwoners) van aardappelzetmeelfabrikant Avebe. De fabriek, gelegen aan het Oranjekanaal, bouwde hij uit tot een overdekte speeltuin die in grote delen van Nederland bekendheid genoot. De attractie werd in 1992 geopend.

‘Geschenk uit de hemel’

Bij het pretpark werd later een vakantiedorp gebouwd, dat vanwege de vrolijke vormgeving bekend werd als het Pipodorp. Vanaf 2010 kwam de klad erin. Bezoekersaantallen liepen terug en het speelparadijs maakte verlies. in 2014 werd een eerste ontslagronde bekend gemaakt. Begin 2015 maakte Van der Most bekend dat hij de attractie definitief zou sluiten.

Van der Most maakte begin dit jaar een afspraak met het COA om het aan de attractie gelieerde Vakantiepark Oranje beschikbaar te stellen voor de opvang van asielzoekers. “Het is een geschenk uit de hemel”, zei hij daarover tegenover Het Financieele Dagblad. Van der Most is blij met de extra inkomsten, maar hij speelt naar eigen zeggen net quitte.

Bron: Z24/ANP

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl