Het onderhoud van De Groene Draeck blijkt veel duurder dan voorzien. De afgelopen vijf jaar ging het in totaal om 223.000 euro meer dan oorspronkelijk begroot. Voor de komende jaren bedragen de onderhoudskosten 95.000 euro per jaar, tegen 51.000 euro nu.

Dat maakte premier Mark Rutte donderdag bekend. Hij reageerde op vragen van D66-leider Alexander Pechtold, die zich vorige week tijdens de Algemene Beschouwingen had verbaasd over de hoge onderhoudskosten in de begroting voor volgend jaar.

Beatrix kreeg de boot in 1957 cadeau van het Nederlandse volk voor haar achttiende verjaardag en gebruikt de boot nog steeds. Maar om de bijna 60 jaar oude boot in goed staat te houden, kost behoorlijk wat centen.

Bijna de JSF

Volgens Pechtold verdubbelen de onderhoudskosten de komende jaren bijna. Als je zo’n lemsteraak nieuw zou kopen, zou die drie tot vier ton kosten, redeneerde Pechtold. “Er zijn Nederlanders die zo’n bootje hebben. Ik kan me niet voorstellen dat die mensen een ton per jaar uitgeven om zo’n boot te onderhouden”, aldus Pechtold.

Hij merkte op dat er in 2005 416.000 euro is uitgegeven voor een grote onderhoudsbeurt. “Daar kun je een hele vloot van laten varen. Dat komt in de buurt van de JSF”, merkte hij schertsend op.

Rutte benadrukt dat De Groene Draeck geen standaard lemsteraak is door het “bijzondere interieur en exterieur, het hoog representatief karakter en de ouderdom”. Daardoor is “zeer nauwkeurig en intensief onderhoud” nodig.

Groot onderhoud in 2010

Het is niet de eerste keer dat de discussie losbarst over de onderhoudskosten van De Groene Draeck. In augustus 2007 kwam naar buiten dat de kosten van het onderhoud altijd voor rekening van het Ministerie van Defensie is gekomen. Toen de historische platbodem in 2010 toe was aan opnieuw een grote onderhoudsbeurt, besloot Beatrix de benodigde 326.000 euro uit eigen zak te betalen.

Lees ook op Business Insider

“De Groene Draeck is de afgelopen tien jaar aanleiding geweest voor een hoop gedoe”, aldus Pechtold vorige week. “Ik vind het leuk dat we de vorige majesteit op haar achttiende die boot hebben gegeven, maar als we er nu tot in de eeuwigheid aan vast zitten voor dit soort bedragen, dan vind ik het zo langzamerhand een cadeau waarvan ik denk: geef het dan helemaal cadeau.”

Overigens ontvangt prinses Beatrix volgend jaar een ‘grondwettelijke uitkering’ van 489.000 euro. Dat is een toename van 24.000 euro. Koning Willem-Alexander krijgt er in 2016 43.000 euro bij en komt uit op een salaris van 866.000 euro. Het koningshuis staat in totaal voor 40.584.000 euro in de boeken.