• De regeringsonderhandelingen worden begin volgende week hervat.
  • Er zal worden gekeken of de hoofdlijnen waar de VVD en D66 overeenstemming over gevonden hebben, nader kunnen worden uitgewerkt.
  • Ingewijden spreken van “oplossingsrichtingen” voor de belangrijkste thema’s, die moeten helpen om de huidige impasse te doorbreken.

VVD en D66 gaan maandag in gesprek met informateur Mariëtte Hamer om te praten over het regeerdocument waar ze deze zomer aan hebben geschreven.

Zij schrijft in een brief aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp dat er vanaf begin volgende week al met andere partijen gesproken kan worden om te kijken of de hoofdlijnen waar de twee partijen overeenstemming over gevonden hebben, nader kunnen worden uitgewerkt.

Over het stuk zal nog onderhandeld moeten worden, want de VVD en D66 hebben hebben coalitiepartners nodig voor een meerderheid in het parlement. Het stuk dat is opgesteld, bevat volgens Hamer “bouwstenen” voor een regeerakkoord.

‘Oplossingsrichtingen’ voor belangrijkste thema’s

Ingewijden melden dat het gaat om de zeven belangrijkste thema’s die Hamer in juni in haar eindverslag noteerde. Het ging dan onder meer om de “kansenrijke en inclusieve samenleving”, duurzaamheid, digitalisering en innovatie, gezondheid, infrastructuur en wonen, veiligheid en internationale politiek.

Op deze onderwerpen is nu gesproken over “oplossingsrichtingen”, zegt een ingewijde. Die kunnen naar “inschatting” van Hamer volgende week nog besproken worden met GroenLinks, de PvdA, het CDA en de ChristenUnie.

Dat zijn de partijen die nog in beeld zijn om mee te doen in een nieuwe coalitie. “Afhankelijk van het verloop van deze gesprekken” kan volgens Hamer “binnen afzienbare tijd” besloten worden met welke partijen de onderhandelingen worden voortgezet.

Wilders vindt dat het kabinet treuzelt

Het lukte tot nu toe niet om tot een mogelijke meerderheidscoalitie te komen omdat verschillende partijen tegengestelde eisen stelden. Zo zou D66 het liefst een progressieve coalitie zien, waar PvdA en GroenLinks voor nodig zijn. Die partijen weigeren elkaar vooralsnog los te laten. VVD en CDA willen echter niet in een coalitie waar die twee partijen allebei in zitten. De hoop is dat dit document helpt de impasse te doorbreken.

Woensdag vroeg Kamervoorzitter Vera Bergkamp Hamer om een brief met de stand van zaken in de formatie. Ze vroeg hierom omdat Geert Wilders over het formatieproces in debat wil. “Het wringt aan alle kanten, staatsrechtelijk en politiek”, zei de PVV-leider tegenover het ANP. Hij vindt dat het kabinet treuzelt met de formatie en zich intussen gedraagt alsof het missionair is. Of en wanneer dat debat er komt, is nog onduidelijk.

LEES OOK: 5 dingen die je nog niet wist over de nieuwe Kamervoorzitter Vera Bergkamp