Londen blijft fier bovenaan. De stad is nog steeds ’s werelds meest aantrekkelijke financiële centrum, volgens de maandag gepubliceerde Global Financial Centres Index (GFCI).

Met de Brexit in het vooruitzicht verwachten economen dat Londen z’n status als financieel hart van de wereld zal verliezen. Dat het nog niet zover is, is ook niet verwonderlijk, want de Brexit heeft ten slotte nog niet plaatsgevonden.

Europese rivalen Londen in opmars

Londen zakt niet, maar Europese concurrenten stijgen wel fors. De belangrijkste tegenhanger op continent is Frankfurt, waar de Europese Centrale Bank zetelt. Frankfurt eindigt op de lijst van dit jaar op plaats 11, terwijl het Duitse financiële centrum een jaar eerder op plaats 23 stond.

Amsterdam steeg van 40 naar 33, ook een vooruitgang maar nog redelijk ver verwijderd van de topcentra in de wereld. Parijs steeg plaats van 29 naar 26.

De afgelopen maanden liet een toenemend aantal banken in Londen weten dat ze van plan zijn nieuwe dochtermaatschappijen in de Europese Unie te vestigen. Dit in verband met de dreiging dat banken in Londen na de Brexit hun Europese paspoortrecht verliezen – dat is een regeling waarmee dochtermaatschappijen van financiële instellingen zonder extra rompslomp in andere EU-landen kunnen opereren.

Grote Amerikaanse, Britse en Japanse banken noemen Frankfurt of Dublin als vestigingsplaatsen.

Bekijk hieronder de topposities op de ranglijst.  (Klik op grafiek voor uitvergroting)

Lees ook op Business Insider

LEES OOK Onrust over mogelijke sluiting bitcoinbeurzen in China – bitcoin daalt