Accommodatie-website Airbnb ligt in verschillende steden onder vuur, bijvoorbeeld in New York. In een Youtube-video nodigen Airbnb-verhuurders de nieuwe burgemeester Bill De Blasio uit om bij hen te komen logeren.

De Blasio is er tegen dat bewoners hun huis of appartement voor korte tijd verhuren aan bijvoorbeeld toeristen, de dienst die Airbnb aanbiedt. Maar in de speelse video benadrukken de verhuurders juist dat toeristen zo kennis maken met het ‘echte’ New York, en bijdragen aan de economie van minder bekende wijken.

Misschien wil De Blasio wel bij hen logeren tijdens zijn inhuldigingsceremonie, opperen de Airbnb-leden. “De ambtswoning zit vast al vol met vrienden en familie”, zegt één van hen.

Airbnb is oneerlijke concurrentie voor hotels, zegt de vakbond van hotelpersoneel in New York. De Blasio heeft eerder gezegd dat hij voorstander is van wetgeving die eigenaren verbiedt hun huis voor korte tijd te verhuren in hun afwezigheid, schrijft Entrepreneur.com

Dat is nu mogelijk al illegaal. In september werd Airbnb-verhuurder Nigel Warren nog in het gelijk gesteld in hoger beroep. Warren had een boete gekregen van 2400 dollar omdat hij zijn appartement in de East Village had verhuurd via de website. Addertje onder het gras: Warren was anders dan de meeste eigenaren tijdens het verblijf van zijn gasten aanwezig in zijn appartement.

In november nog gelastte een openbaar aanklager Airbnb de gegevens van zijn leden over te dragen aan het Openbaar Ministerie. Daar probeert de site nu onder uit te komen.

In oktober bepaalde de Nederlandse rechter dat je huis verhuren via Airbnb gelijk staat aan ‘kortstondige exploitatie’. Daarvoor is toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaren, luidde het oordeel.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl