Als je een Olympische wintersporter bent, moet je nu even wegkijken. Omdat robots – sommige zonder hoofd – misschien je baan gaan inpikken.

Op de vierde dag van de Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, vond op een nabijgelegen berg een bizarre robotskiwedstrijd plaats.

Acht robotteams van universiteiten, instellingen en een privébedrijf streden met elkaar op maandag tijdens de Ski Robot Challenge in het skigebied Welli Hilli, een uur ten westen van Pyeongchang. En de foto’s zijn ongelooflijk.

Scroll naar beneden om de robots te zien die meededen om de prijs van maar liefst 10.000 dollar.


Alles op deze foto ziet er normaal uit. Totdat je doorhebt dat de benen op de ski’s niet van een mens zijn maar van een robot.

Foto: Reuters

Tijdens de Ski Robot Challenge strijden robots van alle soorten en maten tegen elkaar. Hier een close-up van het lichaam en beengedeelte van één ski-bot.

Foto: Reuters

Teams die aan het evenement meedoen, moeten zich aan bepaalde regels houden om ervoor te zorgen dat de robots geschikt zijn voor de hellingen. Zo moet elke robot bijvoorbeeld groter zijn dan 50 cm, op "twee poten staan" en "gewrichten hebben die lijken op ellebogen en knieën."

Foto: Reuters

De robots zijn uitgerust met camerasensoren. Dit stelt hen in staat om de blauwe en rode poortjes te "zien" waar ze tussendoor moeten skiën.

Foto: Reuters

Daarnaast moeten alle robots over een eigen stroombron beschikken en ski's en skistokken kunnen gebruiken.

Foto: Reuters

Hier neemt een team zijn robot mee naar de top van de helling.

Foto: Reuters

Dit is de startlijn. Toe maar, kleine vriend! We geloven in je.

Foto: Reuters

Kijk deze eens gaan!

Foto: Reuters

Let op de rode en blauwe poorten waar de robots tussendoor moeten.

Foto: Reuters

Deze brede robot laat een mooi slipspoor achter in de sneeuw.

Foto: Reuters

Hier komt een robot met trots over de streep.

Foto: Reuters

Een 12-jarige toeschouwer is "verbaasd" over het spektakel. Son Ki-ryong vertelt aan persbureau Reuters: "De robots herkennen de vlaggen en vermijden ze tijdens het skiën."

Foto: Reuters

Bron: Reuters


De organisatoren van de Ski Robot Challenge hebben het evenement tegelijkertijd met de Olympische Winterspelen gehouden, omdat het Zuid-Korea kan helpen marktleider te worden in robottechnologie.

Foto: Reuters

Kim Dong-uk, de organisator van de wedstrijd: "In de toekomst zullen robots hun eigen Winterspelen hebben naast de normale Olympische Spelen waar mensen aan mee doen."

Foto: Reuters

Bron: Reuters


Maar niet alle robots gaat het gemakkelijk af. Hier komt er eentje vast te zitten in de sneeuw....

Foto: Reuters

... en deze blijkt gevangen te zitten in een net en te lijden onder een storing.

Foto: Reuters

Bekijk hieronder een samenvatting van het evenement. Dan zie je dat robots nog lang niet zo goed zijn als mensen in skiën.


Het TAEKWAN-V team wint uiteindelijk de Ski Robot Challenge. Uitkijken dus, Olympische atleten.

Foto: Reuters

LEES OOK: De 25 beste foto’s van de Olympische Winterspelen tot nu toe