• Het Internationaal Olympisch Comité stelt de Zomerspelen in Tokio uit tot 2021 vanwege de coronacrisis.
  • In de 124-jarige historie van de Olympische Spelen gebeurde het nog nooit dat het sportevenement werd uitgesteld.
  • De Olympische Spelen van Tokio blijven hun naam behouden. “De naam van de volgende Spelen zal Tokio 2020 zijn”, aldus de gouverneur van de Japanse hoofdstad.

Het IOC-bestuur heeft officieel besloten om de Olympische Spelen van Tokio met een jaar uit te stellen vanwege de wereldwijde coronacrisis. Eerder waren de Japanse premier Shinzo Abe en IOC-voorzitter Thomas Bach het daarover al eens.

“Bach staat voor 100 procent achter dat voorstel”, zei Abe na telefonisch overleg met de hoogste baas van het IOC.

“We hebben voorzitter Bach gevraagd om uitstel met ongeveer een jaar te overwegen, zodat de sporters zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op de Spelen en we er een veilig evenement voor alle toeschouwers van kunnen maken”, zei Abe. “Hij is het daar volledig mee eens.”

In de 124-jarige historie van de Olympische Spelen gebeurde het nog nooit dat het sportevenement werd uitgesteld. Wel werden de Spelen al drie keer afgelast, in de tijden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De Spelen van Tokio helemaal cancelen, is voor zowel Japan als het IOC geen optie.

Onder druk toch uitstel van de Olympische Spelen

Het IOC hield lang vol dat het grootste sportevenement ter wereld ondanks het coronavirus ‘gewoon’ komende zomer zou worden gehouden, van 24 juli tot en met 9 augustus. Het comité besloot zondag onder grote druk toch om uitstel te gaan onderzoeken. Steeds meer landen zeggen niet naar Tokio te gaan als de Spelen komende zomer worden gehouden.

Het IOC zei vier weken de tijd te nemen om een beslissing te nemen, maar de sportwereld wil zo snel mogelijkheid duidelijkheid hebben over het doorgaan van de Spelen.

De Olympische Spelen van Tokio blijven hun naam behouden, ook nu het evenement met een jaar is uitgesteld. “We hebben het niet over afgelasten van de Olympische Spelen. De naam van de volgende Spelen zal Tokio 2020 zijn”, zei gouverneur Yuriko Koike van de Japanse hoofdstad.

Lees ook op Business Insider

De olympische vlam, die vorig jaar arriveerde in Japan, blijft in het gastland van de Spelen. “Want in deze moeilijke tijden zijn de Olympische Spelen van Tokio een baken van hoop voor de wereld en de vlam het licht aan het einde van de tunnel”, aldus het IOC.

Hendriks roept sporters op zich nu te focussen op gezondheid

Technisch directeur Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF heeft de Nederlandse sporters opgeroepen zich volledig te gaan focussen op hun gezondheid, nu duidelijk is dat de Olympische Spelen komende zomer niet doorgaan. De atleten kunnen volgens Hendriks voorlopig even wat afstand nemen van de sport.

“Dit is een bevestiging van wat we de afgelopen weken al zagen”, zegt Hendriks in een eerste reactie tegen persbureau ANP. “Zolang de wereld niet ‘coronaveilig’ is, kunnen we nooit de Spelen houden. Het is nu vooral belangrijk om tegen sporters te kunnen zeggen: focus je op je gezondheid, pas je trainingsprogramma’s wat aan en laat het verzoek van de regering om zoveel mogelijk thuis te blijven prevaleren. Dat is nu gelukkig mogelijk. We weten dat de Spelen in ieder geval niet voor januari zullen plaatsvinden.”

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft nog geen nieuwe data vastgesteld voor de Spelen, alleen dat ze uiterlijk in de zomer van 2021 worden gehouden.

“Dit geeft ons de kans om zorgvuldig na te denken over bepaalde dingen, daar gaan we verder met het IOC over in gesprek. We moeten ook kijken naar het moment waarop de Spelen nu gaan plaatsvinden. Misschien kunnen we dat nu niet op het allerheetste moment doen”, aldus Hendriks, die daarmee ook niet uitsluit dat de Spelen bijvoorbeeld in het voorjaar worden gehouden. In de zomer is het zo heet in Tokio, dat de marathon al was verplaatst naar het noordelijker gelegen Sapporo.

“We hebben nu tijd, dat voelt als een verlichting”, aldus Hendriks. “Maar je zal zien dat er morgen al weer heel veel vragen beginnen te leven bij sporters, coaches en grote organisaties. We zullen nog heel wat oplossingen moeten bedenken met elkaar.”

Dafne Schippers: laten we er in 2021 nog groter feest van maken

Ook atlete Dafne Schippers heeft begrip voor het uitstellen van de Olympische Spelen. “Zojuist het nieuws gehoord dat de Spelen in Tokio zijn verplaatst naar de zomer van 2021. Het spreekt voor zich dat ik er echt naar uitkeek en dat mijn vorm momenteel goed is, maar voor nu moeten we naar het grotere plaatje kijken en doen wat nodig is om het coronavirus te verslaan”, schrijft de sprintkampioene op Instagram.

Schippers is tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter. Ze veroverde op de Spelen van 2016 in Rio zilver op deze sprintafstand.

Voor Tokio was ze geplaatst op drie nummers, de 100 meter, 200 meter en met het estafetteteam op de 4×100 meter. “Laten we het beste hopen en laten we ervoor zorgen dat we er in 2021 een nog groter feest van maken.”

Lees meer over het coronavirus: