Olieprijzen gingen maandag flink onderuit. Ze stonden onder druk door oplaaiende handelszorgen, nu de Amerikaanse president Donald Trump nieuwe importheffingen heeft ingesteld op producten uit China. Ook aandelenbeurzen leverden flink in.

Maandagochtend noteerde een vat Amerikaanse olie ruim 2 procent lager op 60,51 dollar. Brent-olie zakte 2 procent tot 69,37 dollar per vat.

De beurs in Shanghai raakte tussentijds bijna 6 procent aan waarde kwijt en in Hongkong leverde de Hang Seng-index ruim 3 procent in.

In Zuid-Korea was de beurs gesloten vanwege een nationale feestdag. Ook in Tokio waren de financiële markten nog altijd gesloten vanwege de lange vakantieperiode in het kader van het aantreden van de nieuwe Japanse keizer. Dinsdag kan er weer worden gehandeld op de Japanse beurs.

De Europese beurzen stonden maandag diep in het rood. In Amsterdam noteerde de AEX-index rond het middaguur 1,9 procent lager op 557,98 punten. De MidKap raakte 2,3 procent kwijt tot 791,56 punten. Frankfurt en Parijs leverden tot 2,1 procent in. In Londen was de beurs gesloten vanwege een Bank Holiday.

Trump verhoogt importtarieven op Chinese producten naar 25 procent

De VS verhoogt aanstaande vrijdag de importtarieven op sommige producten uit het Aziatische land naar 25 procent. Ook worden er meer artikelen aan de lijst toegevoegd. Dat gebeurt op een moment dat de twee economische grootmachten vooruitgang leken te boeken in hun al maanden durende handelsgesprekken.

Trump wil met zijn nieuwe importheffingen de druk op China verhogen. Een door Trump eerder aangekondigde verhoging van de tarieven, die in maart zou ingaan, werd opgeschort op basis van onderhandelingen tussen beide landen in februari.

Lees ook op Business Insider

“Een handelsovereenkomst met China gaat er komen, maar het gaat te langzaam omdat ze willen blijven onderhandelen. Niet dus”, twitterde Trump zondag.

Twee dagen eerder meldde de Amerikaanse president nog dat de gesprekken met China voortvarend verliepen. De handelsbesprekingen tussen beide landen worden deze week hervat.

Door de actie van Trump twijfelt China over deelname aan de handelsbesprekingen met de Verenigde Staten. Een grote delegatie onder leiding van vicepremier Liu He zou deze week naar de Verenigde Staten reizen. Volgens The Wall Street Journal staat die trip op losse schroeven omdat de Amerikaanse president Donald Trump nieuwe importheffingen heeft ingesteld.

Een ingewijde bevestigt in de krant South China Morning Post dat China overweegt de reis of helemaal af te blazen of met enkele dagen uit te stellen. Liu zou dan in het laatste geval veel korter dan gepland in de Verenigde Staten blijven. Daar moet nog een knoop over worden doorgehakt, zegt de bron.

LEES OOK: Het ziet er goed uit voor Donald Trump: zijn belangrijkste troef om herkozen te worden in 2020 oogt ijzersterk