• Olieprijzen doken een jaar geleden in het rood. Amerikaanse olie kende toen tijdelijk een negatieve prijs van minus 40 dollar per vat.
  • De situatie op de oliemarkt is met de heropening van economieën inmiddels volstrekt anders. Analisten denken dat de olieprijs in de komende maanden weleens boven de 75 dollar zou kunnen stijgen.
  • De productiebeperkingen door Opec en haar partners en de heropening van de economie hebben de vooruitzichten voor de olieprijs een boost gegeven, maar er blijven risico’s.

Een jaar geleden keken doorgewinterde analisten met afgrijzen toe hoe Amerikaanse olieprijzen voor het eerst in de geschiedenis in het rood doken, terwijl het coronavirus de wereldeconomie om zeep hielp.

Slechts weinigen voorzagen op dat moment een snelle ommekeer in de ontwikkeling van de wereldwijde oliemarkt.

Maar inmiddels is de situatie volstrekt anders. Analisten van Goldman Sachs denken nu dat de prijs voor West Texas Intermediate Oil binnenkort alweer boven de 75 dollar per vat zal uitkomen. Woensdag noteerde deze Amerikaanse olie op 61 dollar per vat.

Olieprijzen zijn gestegen door de enorme productieverlagingen van Opec en partnerlanden zoals Rusland. Daarnaast zullen de vaccinatiecampagnes en stimuleringsmaatregelen van overheden naar verwachting leiden tot sterk economisch herstel en een hogere vraag naar brandstoffen.

Maar analisten zeggen ook dat er risico's op de loer liggen, omdat de pandemie wereldwijd nog lang niet onder controle is.

Opec heeft het tij weten te keren

Op 20 april 2020 werden de olieprijzen voorpaginanieuws toen ze voor het eerst in de geschiedenis negatief werden. West Texas Intermediate Oil bereikte toen een dieptepunt van minus 40 dollar.

Wereldwijd gingen de grenzen op slot door de snelle verspreiding van het coronavirus, wat de vraag naar olie deed opdrogen. Ondertussen raakten opslagtanks voor ruwe olie snel vol. Als gevolg daarvan begonnen olie-producenten kopers te betalen om het zwarte goud van hen over te nemen.

"Afgelopen jaar bleek dat we nog niet alle extremen hadden gezien in de oliewereld", zegt Bjornar Tonhaugen, oliespecialist bij onderzoeksbureau Rystad Energy. "Olieprijzen bereikten niet alleen de bodem, maar zakten door die bodem heen."

Brent-olie, die gebaseerd is op de prijzen voor olie uit de Noordzee, tuimelde afgelopen jaar tot een niveau van 15,70 dollar per vat. Niet alleen door de pandemie, maar ook door een onfortuinlijke prijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland.

Uiteindelijk sloten de Opec-landen en Rusland de gelederen en werd besloten tot een forse verlaging van het aanbod van ruwe olie. De productiebeperking zorgde voor een stabilisatie van olieprijzen en vormde de basis van het herstel.

Analisten zeggen dat dit de belangrijkste reden is waarom de olieprijzen nu weer in de buurt van de 70 dollar staan. "De enige reden dat we vandaag niet rond een prijs van 30 dollar schommelen, is dat Opec sinds mei vorig jaar diep aan het snijden is in de productie", zegt Bjarne Schieldrop, hoofdanalist commodities bij SEB.

Ole Hansen, hoofdstrateeg commodities bij de Saxo Bank, zegt dat de Opec, die wordt gedomineerd door Saoedi-Arabië, nog altijd zo'n 3,5 miljoen vaten per dag minder produceert dan normaal.

Goldman Sachs verwacht dat olieprijs over 6 maanden over de 75 dollar heen gaat

Analisten van Goldman Sachs denken dat Amerikaanse olie binnen zes maanden kan stijgen tot 77 dollar per vat. Voor Brent-olie hanteert de zakenbank een prognose van een plus van bijna 20 procent tot 80 dollar in de komende zes maanden.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft vorige week zijn raming voor de toekomstige vraag naar olie opnieuw verhoogd. Het agentschap verwacht dat de uitrol van vaccinatieprogramma's kan leiden tot een snelle terugkeer naar het normale leven. Dat betekent ook een toename in economische activiteiten en reizen, wat de vraag naar brandstoffen zal doen toenemen. 

Toch waarschuwen analisten dat er risico's zijn verbonden aan deze rooskleurige vooruitzichten. Een belangrijk risico is dat de pandemie nog lang niet onder controle is op wereldniveau en dat het herstel van de wereldeconomie nog geen zekere zaak is.

LEES OOK: Een milieuramp dreigt als er niet snel minder olie wordt opgepompt – producenten dumpen dan mogelijk olie in de natuur