De prijsstijging van olie volgt na een drone-aanval van zondag op Saoedische olie-installaties.

De stijging van de olieprijs is al merkbaar aan de pomp en zorgt voor hogere inflatie.

De benzineprijs is in Nederland sinds begin dit jaar met 14 cent per liter gestegen.

Een vat Brentolie is maandag voor het eerst sinds mei 2019 door de grens van 70 dollar gegaan. Een vat ruwe olie uit de Noordzee steeg met 2,11 procent en staat nu op 70,89 dollar.

De prijsstijging volgt na een drone-aanval van zondag op Saoedische olie-installaties. Ook speelt optimisme over de economie een rol.

Vorige maand werd de grens van 60 dollar per vat overschreden, voor de eerste keer sinds het begin van de coronapandemie.

Tijdens het dieptepunt van de coronacrisis vorig jaar werd er veel minder olie gebruikt omdat er bijvoorbeeld amper werd gevlogen en mensen veel minder de auto pakten vanwege het thuiswerken. Dat zorgde voor groot overaanbod, met als gevolg dat de olieprijs hard daalde en zelfs even negatief werd. Daarbij legden handelaren geld toe bij de verkoop van olie om er maar vanaf te komen.

Verschillende marktkenners hebben nu hun verwachtingen voor de olieprijzen in de komende maanden naar boven bijgesteld, ook omdat zij denken dat de vraag naar olie sterker zal gaan aantrekken door het herstel van de wereldeconomie van de coronacrisis en de vaccinaties tegen de virusuitbraak.

Prijzen van benzine en diesel stijgen

De stijging van de olieprijs is al merkbaar aan de pomp en zorgt voor hogere inflatie. Donderdag meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de inflatie in Nederland in februari op 1,8 procent is uitgekomen, vergeleken met een jaar eerder. Dat kwam mede door de stijging van benzineprijzen.

Lees ookStijgende benzineprijs jaagt inflatie op en bijt in vermogen van spaarders

Overigens is het zo dat de prijzen van motorbrandstoffen zoals benzine en diesel niet 1-op-1 meebewegen met de prijs van ruwe olie. Dit komt mede door de dempende invloed van belastingen.

In Nederland bestaat de benzineprijs bijvoorbeeld voor bijna twee derde uit accijns en btw. Daardoor heeft een verandering van de kale benzineprijs zonder belastingen een minder grote invloed op de prijs die de consument betaalt inclusief belastingen.

De gemiddelde prijs voor een liter ongelode benzine is in Nederland begin maart gestegen naar 1,71 euro en voor diesel ligt de gemiddelde prijs op 1,39 euro per liter.

De benzineprijs is sinds begin dit jaar met 14 cent per liter gestegen. Procentueel komt dat neer op een toename van ongeveer 9 procent. Op een volle tank van 40 liter betaal je begin maart ongeveer 5,60 euro meer dan bij de start van dit jaar.

LEES OOK: Zit er meer in het vat voor het aandeel Shell? Dit moet je weten over de energiesector op de beurs