De beursgang van staatsoliebedrijf Saudi Aramco is definitief in gang gezet. Daarmee ontstaat naar verwachting in één klap het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld. De oliereus heeft naar verwachting een waarde tussen de 1.000 miljard dollar en 2.000 miljard dollar.

Belangstellenden kunnen zich vanaf 17 november inschrijven voor het kopen van aandelen van het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco. Die inschrijving loopt tot en met woensdag 4 december. Een dag later wordt de definitieve prijs voor een aandeel bekendgemaakt.

In de 658 pagina’s tellende prospectus is te lezen dat institutionele beleggers wereldwijd en inwoners van Saudi-Arabië en de andere Golfstaten zich kunnen inschrijven. Hoeveel procent van de aandelen in het bedrijf op de beurs van Riyad zullen worden aangeboden is nog onbekend.

Saudi Aramco: grootste olieproducent ter wereld

Wel is bekend dat 0,5 procent van het totaal aantal aandelen zal worden verkocht aan individuele beleggers. Saudi Aramco is de grootste olieproducent ter wereld en staat ook bekend als het winstgevendste bedrijf ter wereld. Vorig jaar maakte het bedrijf 111 miljard dollar (bijna 100 miljard euro) winst.

Over de eerste negen maanden van dit jaar haalde het bedrijf een winst van 68 miljard dollar, dat was 18 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De beursgang maakt onderdeel uit van het plan van de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman om de economie van het land anders in te richten. Daarmee wil het land vanaf 2030 minder afhankelijk worden van de olie-industrie. De inkomsten van de beursgang worden geïnvesteerd in andere economische sectoren.

LEES OOK: Het controversiële leven van Mohammed bin Salman, de 34-jarige Saudische kroonprins die het grootste oliebedrijf ter wereld naar de beurs wil brengen