• BP verwacht dat de gemiddelde prijs van een vat Brent-olie in de komende dertig jaar zo’n 27% lager komt te liggen dan eerder geraamd.
  • De coronacris zal volgens BP-topman Bernard Looney “een blijvende economische impact” hebben op de energiesector.
  • De Britse oliereus gaat daarom 17,5 miljard dollar afschrijven op de waarde van zijn olie- en aardgasvoorraden.

Oilereus British Petroleum heeft zijn verwachtingen voor de ontwikkeling van de olieprijs voor de komende dertig jaar fors naar beneden bijgesteld. Dat is een nieuw teken dat de coronapandemie de oliesector voorgoed zal veranderen.

BP verwacht nu dat de prijs voor een vat Brent-olie tussen 2021 en 2050 op een gemiddelde van 55 dollar uit zal komen. Dat is 27 procent lager dan de vorige voorspelling. Bij een vorige raming werd nog een gemiddelde prijs van 75 dolar per vat verwacht.

BP verwacht 17,5 miljard dollar af te moeten schrijven op de waarde van zijn olie- en aardgasvoorraden, terwijl het bedrijf worstelt met hoe de energiesector eruit komt te zien na de pandemie.

“In februari hebben we ons tot doel gesteld om uiterlijk 2050 CO2-neutraal te zijn”, zegt CEO Bernard Looney van BP. Hij voegt daaraan toe dat de coronapandemie hoogstwaarschijnlijk een “blijvende economische impact” heeft.

“Sinds februari zijn we bezig met het ontwikkelen van een strategie om een gediversifieerder, veerkrachtiger en minder CO2 uitstotend bedrijf te worden. Als onderdeel van dat proces hebben we ook goed gekeken naar de verwachte prijsontwikkeling op langere termijn.”

Olieprijs krijgt enorme dreun

De olieprijzen kelderden in maart toen Saudi-Arabië een prijsoorlog begin met Rusland. Daarna werden de problemen voor de sector nog vele malen groter door de uitbraak van het coronavirus, toen alle grote economieën stil kwamen te liggen en ook vrijwel alle vervoer en reizen.

De prijzen voor Amerikaanse olie werden half april zelfs even negatief.

De prijzen gingen in mei weer omhoog, toen de eerste tekenen van economisch herstel zich aandienden en vanwege de door de OPEC tot juli verlengde productiebeperking. Maar de prijzen liggen nog altijd beduidend onder de historische gemiddelden.

Brent-olie wordt momenteel verhandeld voor iets meer dan 38 dollar per vat, maar iets meer dan de helft van de prijs in januari.

LEES OOK DEZE ANALYSE: Recent herstel olieprijs kan makkelijk stuklopen op $40, voor de langere termijn is een flink rendement mogelijk