• Olielandenclub OPEC en bondgenoten als Rusland gaan de maandelijkse productie niet verder opvoeren
  • Ze houden het bij de in juli gemaakte afspraak om de productie tot april 2022 elke maand te verhogen met 400.000 vaten per dag.
  • De prijs van een vat Brentolie is inmiddels gestegen tot meer dan 81 dollar.

Olielandenclub OPEC en zijn bondgenoten waaronder Rusland houden vast aan bestaande plannen voor een geleidelijke maandelijkse verhoging van de olieproductie. Dat heeft de OPEC+, zoals die alliantie wordt genoemd, maandag in een verklaring naar buiten gebracht.

Via een videoverbinding overlegden de landen maandag over de productie in november. Intussen zijn de olieprijzen, evenals de prijzen voor gas en benzine, fors opgelopen.

In reactie op het besluit steeg de prijs van van vat Brentolie maandagavond naar meer dan 81 dollar per vat (van 159 liter), wat het hoogste niveau in jaren is. Dat is vooral voor afnemers van olie vervelend, voor de olieproducerende landen betekent het juist dat olievaten meer geld opleveren.

Kenners dachten al dat de OPEC+ zich comfortabel voelt bij de huidige olieprijzen en daarom niet zou besluiten tot een sterkere productieverhoging. Naar verluidt is de Amerikaanse regering momenteel ook tevreden over het beleid van de OPEC+ en dringt Washington niet aan op een grotere productieverhoging.

De groep kwam in juli al overeen om de olieproductie elke maand te verhogen met 400.000 vaten per dag in de periode tot april 2022, om zo te voorzien in de grotere vraag naar olie door het economisch herstel van de coronacrisis. De OPEC+ had eerder de olieproductie nog scherp verlaagd vanwege de coronapandemie om zo de prijzen te stutten.

"We zullen de situatie in de gaten houden", liet de Russische vicepremier Alexander Novak weten na afloop van de besprekingen. Hij voegde daaraan toe dat hij gelooft dat de markt nu in evenwicht is.

Torenhoge energieprijzen van olie en gas

De gestegen olieprijzen gaan hand in hand met de gasprijzen die records hebben bereikt in Europa. In het Verenigd Koninkrijk zijn er zelfs zorgen over tekorten aan gas nu het winterseizoen eraan komt. Daardoor neemt ook de vraag naar olie toe om energiecentrales te stoken.

Ook het tanken van benzine wordt steeds duurder. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers bedraagt de gemiddelde adviesprijs voor een liter E10 (Euro95) in Nederland nu 2,014 euro. Dit is het hoogste prijsniveau ooit.

Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen. Automobilisten zijn doorgaans het duurst uit bij tankstations langs de snelweg. Volgens prijsvergelijker brandstof-zoeker.nl is het bij enkele goedkope pompen in de provincie Groningen nog steeds mogelijk om E10 voor 1,72 euro per liter te tanken.

LEES OOK: Liever meer betalen voor benzine, dan helemaal geen benzine (zoals in het VK)