Per ongeluk een code wissen en meteen voor mogelijk 242 miljoen euro schade aanrichten. Het overkwam een gebruiker van digitale portemonnees vol met cryptomunt ethereum. De digimunten zitten nu hermetisch opgesloten en niemand kan er meer bij.

Naar schatting zo’n 280 miljoen dollar, omgerekend 242 miljoen euro, aan waarde die is opgeslagen in digitale portemonnees voor cryptomunt ethereum, is onbereikbaar geworden – en dat door toedoen van één, niet nader geïdentificeerde gebruiker.

De persoon in kwestie heeft per ongeluk een stukje code gewist, zegt het bedrijf Parity Technologies in een veiligheidswaarschuwing.

Volgens de waarschuwing die de aanbieder van digitale portemonnees voor cryptomunten dinsdag op haar blog plaatste, heeft de ‘bevriezing’ betrekking op alle zogenoemde multi-sig-portemonnees die Partity na 20 juli creëerde.

Het gaat hier om digitale portemonnees waarbij meer dan één gebruiker toestemming moet geven om transacties te kunnen doen. Deze extra beveiliging is bijvoorbeeld handig voor bedrijven die grotere bedragen hebben opgeslagen, om te voorkomen dat bijvoorbeeld iemand binnen het bedrijf plots een fors bedrag steelt.

Multi-sig-portemonnees zijn niet alleen populair vanwege het collectieve beveiligingsmechanisme, ze worden ook veelvuldig gebruikt om cryptomunten op te slaan die zijn opgehaald bij zogeheten ICO’s (initial coin offerings). Dit is een  nieuwe techniek in blockchainland om fondsen te werven waarbij investeerders financiering geven in de vorm van cryptovaluta zoals ethereum of bitcoin.

Mogelijk $280 miljoen onbereikbaar

Hoeveel ethereum er precies onbereikbaar is geworden, is niet bekend. Maar volgens sommige blogs zijn de portefeuilles van Parity goed voor 20 procent van het hele ethereumnetwerk.

Onderzoekers  schatten dat een hoeveelheid ethereum ter waarde van 242 miljoen euro nu ontoegankelijk is, waaronder de pakweg 78 miljoen euro van Parity-oprichter Gavin Woods.

Hoewel Parity nog geen officiële cijfers heeft gepubliceerd, noemt de woordvoerster de totaalbedragen die circuleren ‘speculatief’.

VOLG hier de koers van Ethereum tegenover de euro op finanzen.nl